Rabobank Nederland

Rabobank verstevigt positie op vastgoedmarkt

31 juli 2006

Rabobank is voornemens om het
vastgoedontwikkelings- en asset management bedrijf van Bouwfonds over te nemen van ABN AMRO. De vastgoedfinancieringsactiviteiten (BPF) worden, met uitzondering van Rijnlandse Bank, niet overgenomen. Met de overname is een bedrag van 845 miljoen euro gemoeid. De Rabobank geeft met deze overname invulling aan haar strategie om een versterkte positie te bereiken op het gebied van vastgoed in Nederland. De combinatie gaat opereren onder de naam Rabo Bouwfonds.

"De overname vormt een prachtige aanvulling, verdieping en verbreding op onze bestaande vastgoedactiviteiten, op dit moment bestaande uit projectontwikkelaar Rabo Vastgoed en financier FGH Bank. Via het fijnmazige netwerk van de lokale Rabobanken zijn wij nog beter in staat snel in te spelen op de vraag naar nieuw vastgoed, ontwikkeld volgens de wensen van toekomstige gebruikers. Samen met de nieuwe collega's van Bouwfonds levert Rabobank expertise in alle facetten van het vastgoed: ontwikkeling, financiering, en asset management." Aldus Hans ten Cate, binnen de raad van bestuur van Rabobank Groep onder meer verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de vastgoeddivisie.

Rabobank wil prominent aanwezig zijn in de vastgoedsector om zoveel mogelijk particulieren, bedrijven en overige instellingen van dienst te kunnen zijn bij (ingewikkelde) huisvestingsvraagstukken. Ook is het haar ambitie financieel rendement te kunnen bieden aan investeerders in onroerend goed. Rabobank wil zich onderscheiden door de ontwikkeling van vastgoed op een maatschappelijk verantwoorde wijze. Rabo Bouwfonds zal vooral kunnen groeien door betrokkenheid bij de nieuwe opgaven in het vastgoed, zoals (her)ontwikkeling van binnensteden, dorpen, studentenhuisvesting, woonzorg complexen, winkelcentra, (sociale) woningbouw en kantoor- en bedrijfsruimten.

Rabo Bouwfonds zal gebruik gaan maken van de kennis en relaties van de lokale Rabobanken. Hiermee waarborgt de bank de betrokkenheid van de lokale gemeenschap bij de bouwprojecten. De langjarige ervaring van Bouwfonds in het ontwikkelen van woningbouw versterkt deze aanpak.
Uiteraard sluiten deze ambities aan op die van Rabobank Groep: het all-finanz marktleiderschap op alle fronten in Nederland en het acteren als meest duurzame en maatschappelijke verantwoord ondernemende bank.

De combinatie Bouwfonds en Rabo Vastgoed ontwikkelt circa 9.500 woningen per jaar. Met de overname betreedt Rabobank tevens de Europese vastgoedmarkt.
Rabo Bouwfonds Asset Management zal fondsen voor particuliere, institutionele beleggers en vermogensbeheerders beheren en initiëren. Daarnaast biedt deze businessunit innovatieve en creatieve beleggingsconcepten aan voor deze doelgroepen.
Rijnlandse Bank past goed bij de activiteiten van NHB, een onderdeel van FGH Bank. Gezamenlijk zullen ze een sterke speler zijn in het kleinzakelijk segment. FGH Bank blijft als vanouds een belangrijke speler in de financiering van professionele partijen.

De informatie- en consultatieprocedure met de werknemersorganisaties en het
vertegenwoordigend overleg zijn, waar toepasselijk, in gang gezet. De voorgenomen transactie wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de betrokken toezichthouders (o.a. De Nederlandsche Bank en de Nederlandse Mededingingsautoriteit).