Gemeente Tilburg

30-7-2006
Totaalbeeld van een fantastische Tilburgse Kermis 2006 Meer dan 1,1 miljoen bezoekers; leuke en sfeervolle kermis

Met een goede sfeer en naar schatting ruim 1,1 miljoen bezoekers is de Tilburgse Kermis 2006 een fantastisch kermisevenement gebleken. De laatste zaterdag bleek een topavond met ongeveer 150.000 bezoekers. Vanavond om 23.00 uur sluit de kermis en wordt ze ten grave gedragen in de Piushaven, onder een groots vuurwerk.

Wethouder Hans Janssen (kermis): We zijn allemaal zeer tevreden hoe het evenement verlopen is. Sfeervol, gezellig druk en uiteraard met prachtig zomerweer. Ook het experiment met het nieuwe Spoorplein is op het eerste gezicht een succes. Exploitanten, ondernemers, horeca, kermisbonden, gemeentelijke medewerkers en vele anderen hebben hard meegewerkt aan de kermis, aan hen de complimenten om van de Tilburgse Kermis tien dagen lang een groots evenement met landelijke uitstraling te maken. Meer dan ooit kwamen bezoekers uit heel Nederland naar Tilburg, dat blijkt uit de eerste cijfers over de kermis.

Themadagen
De Roze Maandag bleek ook dit jaar weer een groot succes en heeft zijn naam als nationale publiekstrekker echt gevestigd. De Gehandicaptenmiddag liep perfect. Helaas viel de Kindermiddag in bezoekersaantallen wat tegen, maar waarschijnlijk is dit te wijten aan het tropische weer. De Caribische Donderdag was gezellig en druk met 95.000 bezoekers. Nieuw dit jaar was de seniorendag in samenwerking met Omroep Max. Deze dag is door iedereen als zeer gezellig ervaren en wordt waarschijnlijk volgend jaar herhaald. Wethouder Janssen: elk jaar blijkt dat de themadagen echt iets bijdragen aan de Tilburgse kermis. De kermis heeft voor alle verschillende doelgroepen wat te bieden.

Politie tevreden
De politie spreekt van een geslaagde en vrij rustig verlopen Tilburgse Kermis. Het aantal aanhoudingen voor baldadigheid nam dit jaar af. Wildplassers werden net als vorig jaar hard aangepakt; 51 bekeuringen (2005: 47) in totaal. Ook laat de politie weten erg tevreden te zijn over de samenwerking met het team van beveiligers dat dit jaar op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag surveilleerde op het kermisterrein. De beveiligers hielden een oogje in het zeil en volgens de politie zorgden ze door hun uitstraling voor een grote preventieve werking. In totaal hield de politie 66 mensen aan, 3 meer dan vorig jaar. Daarnaast schreef ze 144 bekeuringen uit en liet ze 45 auto's wegslepen. De hoofdmoot van de aanhoudingen waren alcoholgerelateerde 'uitgaansincidenten', zoals ruzies of kleine vechtpartijtjes. Volgens de politie waren de kermisdagen qua politiedruk ongeveer te vergelijken met reguliere stapavonden.

Kermisenquete
Om de kwaliteit van de Tilburgse Kermis te kunnen handhaven, is het kermisteam ieder jaar druk in de weer met het vinden van nieuwe attracties, festiviteiten en een optimale opstelling. Het is hierbij belangrijk om ook de mening te weten van kermisbezoekers. Dit geeft waardevolle informatie over hoe de kermis het komende jaar eruit moet zien om zo aantrekkelijk mogelijk te blijven voor de bezoekers. Daarom hield de gemeente in samenwerking met onderzoeksbureau Dynamic Concepts Consultancy een imago-onderzoek gestart.

Het onderzoeksteam van Dynamic Concepts Consultancy heeft dagelijks aan kermisbezoekers hun mening gevraagd over bijvoorbeeld het attractieaanbod, de verschillende themadagen, de prijzen en de opstelling. Ook was er de mogelijkheid om de enquête online in te vullen. Op basis van 1345 online ingevulde enquêtes (hierin zijn de ruim 500 straatinterviews nog niet verwerkt) zijn de volgende resultaten bekend:

86 % waardeert de kermis in zijn totaliteit als uitstekend of goed. Bezoekers waarderen de kermis met het cijfer 8,3. De Roze Maandag blijkt weer de populairste dag (51% van de stemmen). Starflyer, de 55-meter hoge zweefmolen, wordt door de respondenten gezien als de meest populaire attractie op de Tilburgse Kermis 2006. Daarna volgt de eveneens hoge megaschommel XXL. De 34-meter hoge Ikarus mag zich op een eervolle derde plaats verheugen.

Kort wat cijfers en feiten:

- Veiligheid op en rond het kermisterrein wordt door 30% als uitstekend en door 53% als goed beoordeeld (83% bij elkaar)
- Sfeer: 52% uitstekend en 37% goed (89% bij elkaar)
- Afwisseling in het attractie aanbod uitstekend (34%), goed (41%) (75% samen)

- Attracties: 44% uitstekend, 41% goed

- 47% geeft attractie aanbod als nr.1-reden aan om naar Tilburgse Kermis te komen, 46% geeft sfeer als nummer 1 reden aan
- 81% is het eens met de stelling 'Tilburg is een gezellige stad'
- 48% resp. woont in Tilburg, 26% in Nederland buiten de provincie en 21% in provincie Noord/Midden Brabant

Mini expo 20.000 bezoekers
De kermistentoonstelling in het Paleis was een groot succes. De mini expo 2006 heeft maar liefst 20.000 bezoekers ontvangen. Dit is ruim 25% meer bezoekers als voorgaande jaren. De 20.000ste bezoeker werd op zondagmiddag om 14.00 uur onthaald door wethouder Hans Janssen met een bloemetje.

VVV
Voor het eerste verkocht de VVV-stadswinkel dit jaar een selectie kermis-souvenirs. Met name op Roze Maandag heeft de VVV stadswinkel goed verkocht. Op deze dag bezochten maar liefst 50 % meer bezoekers de Stads-VVV dan voorgaande jaren.
In totaal verkocht de VVV een honderdtal kermisartikelen en posters. Bezoekers maakten negen keer gebruik van de hotelarrangementen.

Piushaven
Ook de Piushaven is goed bezocht. Gedurende de kermis lagen er 95 boten van varende kermisbezoekers in de haven. Roze Maandag was wederom een topdag. Maar liefst 30 boten bezochten de haven. Een enkeling blijft de hele week. De meeste boten bleven één a twee nachten.

Handhaving
Team Handhaving van de gemeente Tilburg spreekt over een rustig en goed verlopen kermis. De horeca hield zich goed aan de afspraken die zijn gemaakt wat betreft geluid. De geluidsovertredingen liepen ten opzichte van andere jaren sterk terug. Dit betekent dat iedereen goed weet dat om 01.00 uur de buitenmuziek uit moet en de gevels moeten sluiten.
Ook met de brandveiligheid van de horeca was het over het algemeen prima gesteld. Alle zaken werden 2 tot 3 keer bezocht om te controleren op nooduitgangen en dergelijke. Hier bleek alles goed op orde te zijn.

Team Handhaving moest dit jaar echter meer ondernemers aanspreken op hun terrasopstelling. Dit betreft het overschrijden van het toegewezen deel, maar ook voor zaken als verkoop aan passanten door middel van barretjes aan de rand van het terras. Dit laatste is niet toegestaan.

35.000 liter urine
Het BAT heeft deze kermis ongeveer 35.000 liter urine verwijderd uit de zogeheten plaskruizen en urinoirs die de Tilburgse Kermis rijk is. Het 'Plas op de plaats' urinoir blijkt een heel goed alternatief voor een plaskruis. Het voordeel van deze urinoirs is dat ze rechtstreeks op de riolering zijn aangesloten. Dagelijks zijn 25 BAT-medewerkers van 07.00 uur tot 10.00 uur actief geweest om in totaal 150.000 kg afval in te zamelen. Het BAT heeft 240 combiafvalbakken geplaatst over het hele kermisterrein. Daarnaast zijn nog eens 50 containers à 1000 liter bij consumptiezaken op de kermis en het exploitantendorp het laar geplaatst.

Het opruimen van het afval na afloop van de kermis duurt twee dagen. Alles bij elkaar is het BAT ongeveer drie weken bezig met de Tilburgse Kermis. In totaal zijn er ongeveer 1200 mensuren gemaakt.

Vanuit het 'Lik op stuk'beleid (via officier van justitie) zijn er ongeveer 120 uren gemaakt door 33 mensen die snel berecht zijn en een taakstraf moesten uitvoeren. De zwaarste straf 24 uur (6x4) , de lichtste 1x4 uur. De kosten voor het reinigen zijn ongeveer 110.000 euro.

Fietsenstallingen en parkeergarages
Door het mooie zomerweer kwamen er dit jaar veel mensen op de fiets naar de kermis. De fietsenstallingen bij de Concertzaal en Spoorlaan waren dan ook de gehele kermisperiode volledig bezet. De gemeente heeft halverwege de kermisweek de fietsenstalling bij de Spoorlaan met ongeveer 600 plaatsen uitgebreid. Ook van de Park and Ride (P&R) service bij de diverse satellietterreinen werd goed gebruik gemaakt.

Brandweer
Brandweer Tilburg kende een rustige kermisweek. Ze is goed te spreken over de doorgangsmogelijkheden bij het nieuwe Spoorplein heeft hier in totaal vijf keer zonder problemen gebruik van kunnen maken. In het kermisgebied zelf rukte de brandweer in totaal viermaal uit voor kleine meldingen die snel verholpen konden worden. Ze oefenden naar tevredenheid op het kermisterrein op zaken als bereikbaarheid en met verschillende scenario's.

Medische hulp
De EHBO-posten, het Nederlandse Rode Kruis en ambulancediensten kijken terug op een goed verlopen kermis waar door de warmte veel blaren behandeld moesten worden. In totaal prikten de hulpdiensten meer dan 200 blaren door. De ambulances rukten vijf keer uit. Gezien de warmte raakten nog relatief weinig mensen onwel: 22 in totaal. 9 Mensen verloren om andere redenen kort het bewustzijn. Verder hebben de posten de gebruikelijke butsen en snij- en schaafwonden verholpen die door valpartijtjes en andere oorzaken ontstonden.

SMS-alert
Het dagelijks SMS alert aan de exploitanten is dit jaar voor het eerst gebruikt. Met speciale berichten werden exploitanten op de hoogte gesteld over weersomstandigheden of maakte het kermisteam de exploitanten attent op bepaalde activiteiten op het kermisterrein. Ook de politie heeft de dienst voor het eerst gebruikt om exploitanten en horeca-ondernemers te waarschuwen voor vals geld of zakkenrollers.

Kermis 2007
Volgend jaar is er natuurlijk weer een nieuwe editie van de Tilburgse Kermis. De datum staat al: 20 t/m 29 juli 2007.