Ingezonden persbericht


Amsterdam, 31 juli 2006

Bij Allen Carr, grondlegger van de wereldwijd toegepaste methode "The Easy Way to Stop Smoking" is zojuist niet te genezen longkanker geconstateerd.

De diagnose kwam voor de 73-jarige Engelsman als een schok. Het werd min of meer bij toeval ontdekt bij een algemeen onderzoek in het ziekenhuis. Allen Carr is in 1983 gestopt met roken en heeft sindsdien niet meer gerookt.

Het is in dit stadium niet te zeggen of er een verband bestaat tussen zijn verleden als kettingroker en de longkanker. Allen Carr heeft, nadat hij zelf gestopt was, nog jaren lang in rokerige ruimtes verkeerd bij zijn hulp om rokers van hun verslaving af te helpen. Een van de bijzondere kenmerken van de training is namelijk dat men tijdens de behandeling kan blijven roken. Allen Carr is nog steeds van mening dat, zelfs als het veelvuldig verkeren in rokerige ruimtes nadat hij zelf al gestopt was een rol heeft gespeeld bij zijn huidige conditie, het een prijs is die het voor hem waard is geweest om te betalen.
Tegenwoordig werken de Carr-trainers overigens met rookpauzes.

Training en boeken
Allen Carr was gedurende 30 jaar een zware kettingroker. 23 jaar geleden heeft hij zijn laatste sigaret uitgemaakt. De analyse van zijn eigen ervaring bij het stoppen met roken werd de grondslag voor de door hem ontwikkelde therapie in de vorm van een eenmalige training, die momenteel in meer dan 30 landen wordt toegepast. Alleen al het afgelopen jaar volgden wereldwijd meer dan 45.000 rokers deze training. Zijn boek 'The Easy Way to Stop Smoking' verscheen in Nederland in 1992 onder de titel 'Stoppen met Roken'. Van deze Nederlandse uitgave ligt momenteel de 35e druk in de boekwinkel. Wereldwijd zijn er sinds 1985 nu zo'n 10 miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht in 45 landen. Hoeveel rokers er door middel van zijn methode gestopt zijn met roken is moeilijk te zeggen, maar het zijn er in ieder geval vele miljoenen.

Allen Carr is, ondanks zijn ziekte, nog steeds positief gestemd. Hij is ervan overtuigd dat als hij niet gestopt was met roken hij waarschijnlijk al 20 jaar dood zou zijn. Hij bevestigt dat de laatste 23 jaar zijn leven als niet-roker zonder meer de mooiste jaren van zijn leven zijn geweest. Hij ziet het laatste stadium van zijn leven als een gelegenheid om zijn stoppen met roken-methode nog meer bekendheid te geven en meer erkenning te krijgen.

Laatste boek
Vanuit deze gedachte is Allen Carr nu bezig om zijn laatste boek af te ronden om, zoals hij het noemt, "het schandaal" uit de doeken te doen over de relatie tussen de farmaceutische industrie met zijn gevestigde belangen om nicotineverslaafden verslaafd te houden en de Engelse overheden, zoals het 'Department of Health' en de 'National Health Service'. Allen Carr is van mening dat deze relatie bestaat en dat dit er toe geleid heeft dat deze instanties zijn 'Easyway'-methode niet willen erkennen, ondanks de overtuigende bewijzen door middel van wetenschappelijk verantwoorde resultaatmetingen, dat deze methode momenteel verreweg de meest effectieve manier is om te stoppen met roken.
------------------------