Vereniging van Effectenbezitters


Geen bonus voor Laurus-topman Bruijniks

VEB steunt actie Laurus-medewerkers

Er is nog steeds geen duidelijkheid over de hoogte van de bonus die Laurus-topman Harry Bruijniks ontvangt voor de verkoop van de winkelketens Edah en Konmar. Vrijdag voerden de medewerkers van de vestigingen Beilen en Hoogeveen actie. Ruim 60 procent van de werknemers ondertekende een petitie om de helft van de Bruijniks-bonus ten goede te laten komen aan de medewerkers van de twee distributiecentra die zullen worden ontslagen. Die gedwongen ontslagen zijn het gevolg van de verkoop van de Edah- en Konmar- winkels en de reorganisatie die daarop volgt.

De VEB ondersteunt deze actie en heeft dit heden aan Laurus en de FNV meegedeeld. De VEB is wel van mening dat 50 procent van de bonus ten goede moet komen aan alle werknemers die als gevolg van deze reorganisatie hun baan verliezen (niet alleen Beilen en Hoogeveen) en verzoekt de heer Bruijniks de andere helft van de bonus terug te storten. Voor het toekennen van een bonus is naar het oordeel van VEB geen reden.

De heer Bruijniks is benoemd op 24 september 2002. In 2002 waren nog positieve ontwikkelingen binnen het concern zichtbaar, zoals een omzetgroei van 10 procent bij Super de Boer. Daarna is het verder bergafwaarts gegaan met Laurus:
* Sinds het eerste kwartaal van 2003 is de omzet elk kwartaal gedaald ten opzichte van een jaar eerder.
* Het marktaandeel van Laurus in Nederland is gestaag gezakt van 20,3 procent (2002) naar 18,3 procent (2003), 16,4 procent (2004) en 14,3 procent (2005). Dat is 2 procentpunt daling per jaar.
* In oktober 2004 was een kapitaalinjectie nodig van 200 miljoen euro, waarbij het aandelenkapitaal werd verdubbeld.
* Sinds het aantreden van Bruijniks zijn verliezen van in totaal 315 miljoen euro gerapporteerd. Dit is meer dan de huidige marktkapitalisatie van Laurus (290 miljoen euro) .
* Door de aanhoudende verliezen is Laurus gedwongen geweest twee van haar drie winkelformules te verkopen, waardoor de schulden kunnen worden teruggebracht.
* Na effectuering van de verkopen is Laurus teruggebracht tot één supermarktformule - Super de Boer - met een marktaandeel van 8 procent en - nog steeds een schuldenlast van circa 200 miljoen euro.
* De aandelenkoers is sinds het aantreden van Bruijniks gedaald van 8,00 euro naar 2,58 euro per aandeel, een daling van 68 procent.

De VEB ziet geen enkele reden om de heer Bruijniks te belonen voor de gedwongen verkoop van Laurus-winkels, die noodzakelijk is geworden door aanhoudend verlies van marktaandeel en slechte resultaten. De VEB roept de heer Bruijniks en de overige leden van de hoofddirectie op om af te zien van de bonus en de Raad van Commissarissen om de helft van het beoogde bonusbedrag ten gunste te laten komen van werknemers die ontslagen zullen moeten worden.

Vereniging van Effectenbezitters

(c) 2006 Vereniging van Effectenbezitters