Ingezonden persbericht


Spelregels woonoppervlakte bestaan al

'De Vereniging Eigen Huis en de makelaars vragen naar een norm die al lang bestaat. Het standpunt van de NVM, dat er een Europese norm moet komen, is heel merkwaardig' zegt de bouwkundige Abele Reitsma van archiQ, initatiefnemer van www.verborgen-gebreken.nl.

Al meer dan vijftien jaar geleden maakte een Nederlandse normcommissie spelregels voor het meten van oppervlakten en inhouden van gebouwen. Deze spelregels staan in het normblad NEN 2580, dat al dateert van voor het Bouwbesluit.

'Deze norm is vooral belangrijk als je een kamer onder een schuin dak meet. Een groot gedeelte van de vloer is niet geschikt om te staan of te zitten, omdat je anders je hoofd stoot tegen het dak. Als de hoogte minder is dan 1,5 meter, mag je de oppervlakte niet meetellen, want dan kan je niet eens zitten. Voor een gemiddelde zolder scheelt dit zeker zo'n 15 vierkante meter' zegt Reitsma.

'Verder regelt de norm het verschil tussen de bruto en de netto oppervlakte, met of zonder constructies zoals dragende muren en kolommen en de oppervlakte van een hal, trap of vide. Makelaars die zonder deze norm rekenen, spiegelen de oppervlakte bij een gemiddelde woning zo'n 15% tot 20% te gunstig voor' zegt Reitsma, die veel klachten in de bouw behandelt.

'Al sinds mensenheugenis is bouwen zonder NEN 2580 in Nederland ondenkbaar. Architecten en aannemers gebruiken de norm bij het aanvragen van een bouwvergunning. De gemeente geeft de bouwvergunning af op deze norm en berekent de bouwleges op basis van deze spelregels, die ook al sinds jaren in officiële taxatieboekjes staan. Taxateurs gebruiken hem voor het vaststellen van de WOZ-waarde van een gebouw. Installateurs gebruiken de norm voor het doorrekenen van de Centrale Verwarming. De Raad Nederlandse Detailhandel gebruikt hem bijvoorbeeld voor de model huurovereenkomst winkelruimte. Makelaars weten dus ook dat een trapgat niet bij de bruikbare oppervlakte hoort.'

De netto oppervlakte zou meer aandacht moeten krijgen bij aankoopkeuringen, vindt Reitsma. Hij verwacht dat de vraag naar aankoopkeuringen binnenkort explosief zal stijgen als de gewijzigde Woningwet van kracht wordt, zoals de Tweede Kamer deze op 21 maart 2006 aangenomen heeft. De wetswijziging geeft kopers een verzwaarde verantwoordelijkheid voor de eigenschappen van een woning, vooral de invloed op de veiligheid en gezondheid van iedereen die met het huis te maken heeft.'

Persinlichtingen:

Abele Reitsma
archiQ begeleiding van de bouwcyclus
Tel. + 31 (0)6 - 532 99 539 of 0512 - 35 20 80
Fax + 31 (0)20 - 850 92 46
http://www.expertiserapport.nl http://www.archiQ.nl
Handelsregister 32060276
Dorpsstraat 36
9283 TG Surhuizum