Festival de Gelderse Muziek Zomer: de kaartverkoop is gestart!

Festival gelderse muziek zomer

Festival de Gelderse Muziek Zomer: de kaartverkoop is gestart!

Nog een maand te gaan en dan klinkt in Gelderland uit alle hoeken en gaten weer klassieke muziek. Festival de Gelderse Muziek Zomer bestaat dit jaar uit bijna 60 concerten op maarliefst 40 verschillende locaties. Op donderdag 3 augustus bijten drie deelnemers van The International Holland Music Sessions het spits af met een recital in de Koepelkerk in Arnhem. Het officiële openingsconcert van Festival de Gelderse Muziek Zomer vindt plaats op zaterdag 5 augustus in De Vereeniging in Nijmegen. Ruim twee weken later wordt het festival op feestelijke wijze afgesloten met een concert door de NJO Summer Academy onder leiding van Reinbert de Leeuw in Schouwburg Orpheus in Apeldoorn. De kaartverkoop is inmiddels gestart en de ervaring heeft geleerd dat je er snel bij moet zijn! Kijk op www.geldersemuziekzomer.nl of bel met de kassa van Musis Sacrum in Arnhem: (026) 443 73 43.

top
Festival de Gelderse Muziek Zomer heeft als doel 'elk wat wils' te bieden op het gebied van de klassieke muziek. Waarbij we klassiek heel ruim interpreteren en proberen het stoffige imago ervan weg te poetsen. Toptalenten spelen topconcerten, buiten in een park of in een mooie concertzaal of kerk. Opwindend symfonisch repertoire en sfeervolle kamermuziek. Hedendaags, klassiek, romantisch, oude muziek en volksmuziek. Kindervoorstellingen. Zelfs de popmuziek krijgt dit jaar een bescheiden plekje in het festival.

'composer in residence'
Niemand minder dan de Russische componiste Sofia Goebaidoelina is door de NJO Summer Academy uitgenodigd om naar Nederland te komen om in het kader van de Gelderse Muziek Zomer les te geven en te coachen. Goebaidoelina's muziek kent een hoog gehalte aan spirituele expressie, of ze nu schrijft voor een groot orkest of voor een paar solo-instrumenten. Met nieuwe klanktalen en technieken streeft ze ernaar een muziek te scheppen die de luisteraar achterlaat met een gevoel van tijdloosheid. Het is muziek die felle contrasten niet schuwt: het is de klank van serene stilte, of van massieve, ongenaakbare akkoorden. De Russische traditie klinkt volop door. Afgezien van het symfonische werk 'Stimmen... verstummen...' zal tijdens Festival de Gelderse Muziek Zomer veel kamermuziek van Goebaidoelina te horen zijn. Van 16 tot en met 20 augustus is er dagelijks een kamermuziekconcert waarbij werk van haar wordt gecombineerd met dat van andere componisten. In Apeldoorn zijn er van maandag 14 tot en met zaterdag 19 augustus overdag masterclasses waarin Sofia Goebaidoelina de musici coacht in het spelen van haar werk.

'De Russen komen!'
Houdt u van exotische gerechten? Gaat u graag naar verre landen met vakantie? Bij Festival de Gelderse Muziek Zomer kunt u zonder ver te hoeven reizen de sfeer en cultuur van verre landen proeven. De menukaart wisselt zelfs dagelijks! Dit jaar is er bij Festival de Gelderse Muziek Zomer extra veel aandacht voor Rusland. Daar zijn ze wereldkampioen als het om ontroeren gaat. De prachtige melodieën en emotionele atmosfeer van de Russische muziek weten ook ons nuchtere Nederlanders in het hart te raken. Onder de titel 'De Russen komen!' hebben zo'n 20 concerten 'Rusland' als thema, van kinderconcert tot folkloredans, van saxofoonrecital tot symfonieorkest, van vocaal ensemble tot strijkkwartet.

'Hartbreak Hotel' in muziektententour
Vijf jaar geleden speelde orkest de ereprijs in het kader van Festival de Gelderse Muziek Zomer het succesvolle programma 'Beat-it' in Gelderse muziektenten. Gezien het grote succes daarvan, is nu aan Chiel Meijering, David Dramm en Jeroen van Dijk gevraagd om zich opnieuw te laten inspireren door popnummers en rocksongs. En dit jaar niet alleen voor orkest de ereprijs (een blazersensemble aangevuld met piano, elektrische gitaar, basgitaar en drums/slagwerk/percussie), maar ook voor zangeres Mariëlle Tromp. Onder de titel 'Heartbreak Hotel' doet orkest de ereprijs met dit luchtige programma van popmuziek in een klassiek jasje tien Gelderse muziektenten en openluchttheaters aan, tussen 9 tot en met 14 augustus.

Mozart
Mozart mag dit jaar natuurlijk niet ontbreken in het festivalprogramma van 2006. Het Orkest van de 19e eeuw van de NJO Summer Academy speelt een van de allermooiste stukken die Mozart heeft gecomponeerd: het Klarinetconcert KV 622. Solist is Eric Hoeprich. Ook al zo mooi is de blaasmuziek van Mozart die gespeeld wordt door Ottetto Amsterdam en door het NJO Summer Academy Blazers Ensemble. In 'Min of meer Mozart' wordt de componist met ernst én humor nieuw leven ingeblazen met poëzie, liederen en pianomuziek. Op de allerlaatste dag van het festival organiseren we een echte Mozart Estafette: jonge pianistjes spelen zo mooi mogelijk Mozart.

waar?
Festival de Gelderse Muziek Zomer speelt zich zoals ieder jaar in hoofdzaak af in de regio Apeldoorn-Arnhem-Nijmegen. Dit jaar zijn er voor het eerst ook vier concerten in Wageningen, en ook Nijkerk is met twee concerten weer van de partij. Elburg, Bergharen, Wijchen, Garderen en Eefde zijn de locatie-buitenbeentjes.

informatie
Gedetailleerde informatie is te vinden op de website: www.geldersemuziekzomer.nl. Uitsluitend voor informatie kunt u tijdens kantooruren bellen met 06 - 1458 3592.

kaartjes
Bijna alle buitenconcerten zijn gratis toegankelijk, alle binnenconcerten kosten 10,- euro per kaartje, jongeren tot en met 26 jaar mogen overal gratis naar binnen. Kaartjes bestellen kan uitsluitend via 026 - 443 73 43 van maandag t/m zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur. Kaartjes reserveren via de website kan ook, en u kunt op bovengenoemde tijden ook even binnenlopen bij Café Mahler aan het Velperplein in Arnhem om uw kaartjes aan de kassa te kopen.

Nieuw! Er zijn voor de concerten in de desbetreffende regio's drie extra verkooppunten: Nijmegen: Boekhandel Roelants, Van Broeckhuysenstraat 34 Oosterbeek: Boekhandel Meijer & Siegers, Utrechtseweg 208 Apeldoorn: Schouwburg Orpheus, Churchillplein 1