Restauratie historische sluizen bij stoomgemaal De Tuut in Appeltern afgerond (02-08-2006)

Op initiatief van Waterschap Rivierenland zijn de eeuwenoude uitwateringssluizen bij het stoomgemaal `De Tuut' in Appeltern onlangs weer in oude luister hersteld. De restauratie nam een half jaar in beslag. Er was een bedrag mee gemoeid van ca. EUR 565.000,-. Op 18 augustus a.s. om 15.30 uur zal dijkgraaf Gerrit Kok de gerestaureerde sluizen officieel in gebruik nemen.

Tot 1969 werd de afwatering van het poldergebied op de Maas nabij Appeltern verzorgd door het uit 1918 stammende stoomgemaal `De Tuut' en het bijbehorende sluizencomplex. Met de bouw en de ingebruikname van een nieuw electrisch gemaal even verderop op de dijk, verloren gemaal en sluizen hun functie. Een aantal jaren geleden werd het stoomgemaal al door particulieren, verenigd in de stichting Baet en Borh gerestaureerd. De sluizen echter, in eigendom van het waterschap, waren in verval geraakt.

Bij de totale restauratie zijn ook de persleidingen van het gemaal die zich in het sluiscomplex bevonden en de frontmuren meegenomen. Hoewel het stoomgemaal en sluizencomplex geen rol meer spelen bij de waterhuishouding in het gebied, geven de combinatie van gemaal en sluizen wel een helder beeld van de oorspronkelijke functie en werking. Met dit doel zal `De Tuut' ook van 18 tot en met 20 augustus onder stoom zijn.

De restauratie kon mede tot stand komen dankzij subsidies in het kader van het plattelandsontwikkelingsplan(POP) van het Ministerie van LNV en het Europees Oriëntatie- en Garantiefonds voor de Landbouw van de Europese Gemeenschap.