Partij van de Arbeid


Den Haag, 3 augustus 2006


Vragen van de leden Depla en Boelhouwer (beide PvdA) aan de Minister President over


mogelijke overtreding van het voorzieningenbesluit ministers en staatssecretarissen door de minister van LNV en de top van dit ministerie


* Kent u het artikel in de NRC van 2 augustus 2006, waarin gesteld wordt dat de minister van LNV de regels met betrekking tot het gebruik van dienstauto en declaraties van prive kosten heeft overtreden en de top van het departement het reisbesluit voor ambtenaren niet in overeenstemming met de gedragsregels is nagekomen?
* Kunt u aangegeven welke regels gelden voor het gebruik van dienstauto's en het declareren van prive kosten?
* Handelde de minister van LNV in strijd met het voorzieningenbesluit ministers en staatssecretarissen?
* Handelde de top van het departement niet volgens het reisbesluit buitenland voor rijksambtenaren zoals gesteld wordt in het betreffende artikel?
* Is het waar dat de minister van LNV tot aan de Raad van State heeft geprobeerd het openbaar maken van de ritten administratie van de minister tegen te houden? Wat vindt u van deze poging om wellicht onjuist handelen door de minister van LNV 'onder de pet' te willen houden?
* Vindt u het van belang dat zowel de minister van LNV als ook ambtenaren van het departement een voorbeeld functie moeten vervullen met betrekking tot het declareren van gemaakte kosten, zeker als het gaat om het koppelen van privereizen aan dienstreizen?
* Is het waar dat het voorzieningenbesluit en het reisbesluit buitenland voor rijksambtenaren is of zal worden aangepast? Zo ja, welke veranderingen zijn er doorgevoerd? Wanneer is dit precies gebeurd? Is dit mede naar aanleiding van de vragen die gesteld zijn over het gebruik van de dienstauto van de minister van LNV en de declaraties van de top van het departement?
* Mochten de declaraties niet terecht zijn geweest vindt u dan net als de leden van de PvdA dat ten onrechte gedeclareerde kosten moeten worden terug betaald?