AutoRai

Citroën C4 Picasso: een geheel nieuw MPV-concept

(8/3/2006)
Citroën presenteert in de vorm van de C4 Picasso een wereldprimeur tijdens de Mondial van Parijs. Deze nieuwe, innovatieve en compacte zevenpersoons MPV vormt een logische uitbreiding van het modelgamma van Citroën.
De C4 Picasso onderscheidt zich door een eigenzinnige styling en een reeks originele voorzieningen die reizen met een MPV nog comfortabeler en plezieriger maken:

* Uitstekend zicht rondom dankzij de grote panoramische voorruit;
* Een overzichtelijk dashboard met innovatief instrumentarium en nieuwe elektronisch bediende zes-versnellingsbak;
* Toonaangevende interieurruimte en laadruimte;
* Praktisch en flexibel indeelbaar interieur met maximaal zeven zitplaatsen en stoelopstellingen die snel en eenvoudig kunnen worden aangepast;

* Ongeëvenaard comfort voor alle inzittenden, dankzij klimaatbeheersing, geluidsisolatie en sensoren die de luchtkwaliteit meten;

* Comfortabele en plezierige rijeigenschappen, met pneumatische vering achter.

In het segment van de compacte MPVâs kiezen de meeste autofabrikanten voor één carrosserievariant met een verschillend aantal zitplaatsen, of voor twee identiek vormgegeven modellen. Met de C4 Picasso en de nog altijd populaire Xsara Picasso biedt Citroën in dit segment nu twee verschillende modellen aan, met elk een geheel eigen styling en uitrusting.

De styling, de afmetingen, de ruimte, het modulaire design en de unieke uitrusting maken de C4 Picasso tot een logische aanvulling van de MPV-reeks van Citroën. Deze bestaat nu uit drie duidelijk van elkaar verschillende en aanvullende modellen: de Xsara Picasso, de C4 Picasso en de grote MPV: de C8.

Met zijn vloeiende en harmonieuze profiel heeft de C4 Picasso alle kenmerken van een echte Citroën. Met dit nieuwe model borduurt Citroën voort op de trend die de nieuwste modellen hebben gevestigd. Ook deze nieuwe MPV beschikt dus over een aantal unieke eigenschappen die het leven aan boord voor de inzittenden plezieriger maakt.

Uitstekend zicht rondom

De C4 Picasso biedt de inzittenden uitstekend zicht rondom, met:
* De grote panoramische voorruit die het blikveld aan de voorzijde verdubbelt. De verticale zichthoek is 70º, vergeleken met 35º in een conventionele MPV.

* Grote zijruiten en smalle raamstijlen, voor het beste uitzicht in deze klasse.

Het uitzicht vanaf de voorste zitplaatsen is uitzonderlijk goed, en dankzij de grote zijramen is ook de rest van het inzittendencompartiment licht en ruimtelijk. Het uitzicht wordt verder verbeterd door het grootste glazen zonnedak van 1.04 m lang dat momenteel leverbaar is voor een compacte MPV. De C4 Picasso heeft het grootste glasoppervlak in het segment van compacte MPVâs van in totaal maar liefst 6,4 m2 â inclusief het panoramische zonnedak.

Dankzij de originele interieurverlichting op meerdere plaatsen blijft het inzittendengedeelte ook in het donker even uitnodigend en sfeervol. Zo zorgen lampjes onder het dashboard, in de portierpanelen en in de hemelbekleding voor een diffuus en zacht licht in het interieur. De verlichting kan worden aangepast voor overdag of sâavonds, door op het dashboard een kleur te selecteren. Ook de schermen van de airconditioning aan weerszijden van het dashboard worden verlicht door gele lampjes. Passagiers hebben in het donker profijt van de handige leeslampjes in de rugleuningen van de voorstoelen. En zodra de inzittenden iets in de opbergvakken van de portieren zoeken, schakelt automatisch een lampje in om het zoeken te vergemakkelijken. Extra praktisch is ook de draadloze, oplaadbare zaklantaarn in de bagageruimte.

Plezierige ruimte voor de voorpassagiers

De indeling van het interieur is ontworpen om de voorpassagiers zoveel mogelijk ruimte te geven en daarmee het gevoel van welzijn en ruimte aan boord te versterken. Het doordachte interieur is voorzien van:
* Een innovatieve indeling van de ruimte rond de bestuurder, met een vrije ruimte in het midden van het dashboard als gekozen wordt voor de nieuwe elektronisch bediende zes-versnellingsbak of de automaat. De bediening daarvan geschiedt via een pookje aan de stuurkolom;

* Bediening van de airconditioning aan weerszijden van het dashboard, onder handbereik van de inzittenden;


* Belangrijke functies en hulpsystemen eenvoudig te bedienen op het stuurwiel met vaste kern;


* Een op het dashboard aangebrachte automatische, elektronische parkeerrem, waardoor de mechanische handrem tussen de voorstoelen overbodig is.

De nieuwe opzet van het interieur levert voldoende ruimte op voor vier grote, afgesloten opbergruimten in het dashboard. Daaronder bevindt zich ook een gekoeld handschoenenvakje met voldoende ruimte voor een
1,5 literfles, of twee flessen van 0,5 liter.

Toonaangevende interieurruimte

De C4 Picasso is een uitzonderlijk ruime auto. De vormgeving en afmetingen â 4,59 m lang, 1,83 m breed en 1,66 m hoog â staan garant voor een ruim interieur. De drie zitrijen bieden comfortabel plaats aan maximaal zeven passagiers:

* De elleboogruimte in de C4 Picasso is voor de drie zitrijen het grootste in dit segment.


* Meer ruimte tussen de voorstoelen dan in alle andere modellen in dit segment. Deze extra ruimte maakt het voor inzittenden eenvoudiger om te communiceren met de inzittenden achterin en biedt de persoon in het midden op de tweede rij een beter uitzicht door de panoramische voorruit.


* De drie zitplaatsen op de tweede zitrij zijn even breed en alle drie voorzien van Isofix bevestigingspunten. Net als in de Xsara Picasso is de interieurvloer volledig vlak, voor optimale bewegingsvrijheid en ook voor de passagier in het midden een comfortabele zithouding.


* Meer beenruimte op de tweede zitrij dan bij alle andere modellen in dit segment


* De derde zitrij biedt voldoende ruimte voor twee volwassenen, met extra voetruimte voor meer comfort.

De grootste laadruimte in het segment

Het uitzonderlijk ruime interieur van de C4 Picasso gaat niet ten koste van de afmetingen van de laadruimte. Het laadvolume hangt af van de opstelling in het interieur.

* In de meest voorkomende opstelling zijn de zitplaatsen op de derde rij neergeklapt, en is de tweede rij volledig naar achteren geschoven. Hiermee bedraagt het laadvolume onder de hoedenplank 576 liter, het grootste in dit segment. De afstand tussen beide wielkasten bedraagt een eveneens toonaangevende 1,17 m;


* Dankzij de separaat openklappende achterruit kan de bagageruimte eenvoudig tot het dak worden geladen. Ook is de bagageruimte goed toegankelijk wanneer aan de achterkant van de auto weinig ruimte beschikbaar is;


* In de zevenpersoons opstelling wordt de laadruimte vergroot door de diepe, afgesloten compartimenten onder de derde zitrij;


* Wanneer de tweede en derde zitrij zijn neergeklapt heeft de bagageruimte een volume van 1.951 liter.

Snel en eenvoudig aanpassen

Dankzij het modulaire design van de C4 Picasso kan de indeling van het interieur snel en eenvoudig worden aangepast, zonder de stoelen uit de auto te verwijderen.

* De tweede zitrij kan met één simpele handbeweging worden weggeklapt zonder de hoofdsteunen te verwijderen.


* De derde zitrij kan onder de laadvloer worden weggeklapt, zonder de hoofdsteunen te verwijderen.


* Als alle zitplaatsen zijn weggeklapt, ontstaat een volledig vlakke laadvloer die doorloopt tot de rugleuningen van de voorstoelen.


* Dankzij de doordachte opstelling van de stoelen is de derde zitrij optimaal bereikbaar. De zittingen van de tweede zitrij klappen na een druk op de knop net als een bioscoopstoel automatisch omhoog. Daarna kan de tweede zitrij eenvoudig tegen de voorstoelen worden aangeschoven.

Unieke voorzieningen voor ongeëvenaard rijcomfort

Veel aandacht is besteed aan het comfort van de C4 Picasso. Zoals gebruikelijk voor een Citroën is daarbij vooral gelet op de kwaliteit van de wielophanging. De pneumatische vering voor de achterwielen biedt een aantal duidelijke voordelen:

* In de allereerste plaats meer comfort voor alle inzittenden;


* Het biedt een stabiel rijgedrag, ongeacht de belading;


* Rijplezier en veiligheid worden in stand gehouden, ongeacht de belading;


* De pneumatische vering achter biedt de mogelijkheid - via een bedieningsknop in de kofferruimte - om de tildrempel te verhogen of te verlagen, waardoor het gemakkelijker wordt grotere voorwerpen in en uit te laden.

Ook is zorgvuldig nagedacht over andere comfortverhogende voorzieningen. Geen moeite is bespaard om ervoor te zorgen dat het interieur stil en sfeervol is, zonder nare luchtjes en met een aangename temperatuur. Daarom zijn onder andere de volgende voorzieningen leverbaar op de C4 Picasso:

* Automatische airconditioning met individuele ventilatieopeningen aan weerszijden van de tweede zitrij;


* Gelamineerde zijruiten met geluidsisolatie;


* Een luchtkwaliteitsensor die voorkomt dat vervuilde lucht uit de atmosfeer in het interieur kan komen;


* Een parfumeur;


* Videoschermen in de rugleuningen van de voorstoelen met DVD-speler en draadloze hoofdtelefoons;


* Een audiosysteem met MP3 afspeelmogelijkheid;
* NaviDrive navigatie-/telefoonsysteem met acht luidsprekers verspreid over het gehele interieur.

Veel aandacht is ook besteed aan de kwaliteit van het interieur. De gebruikte materialen voelen prettig aan, terwijl het chroom en glanzend zwart een plezier voor het oog zijn. De lak is uitermate nauwkeurig en glad afgewerkt, terwijl voor het dashboard en de portierpanelen een kunststof met buitengewoon fijne structuur is toegepast.

Unieke eigenschappen voor een verbeterd rijgedrag

Het gerieflijke interieur wordt gecombineerd met een uitmuntend rijgedrag. De C4 Picasso is leverbaar met een nieuwe elektronisch bediende zes-versnellingsbak, in combinatie met de 143 pk sterke 2,0 liter benzinemotor of met de HDiF dieselmotor van 110 pk of 138 pk, beide voorzien van een roetfilter (FAP).

De snel en nauwkeurig schakelende elektronisch bediende zes-versnellingsbak levert uitstekende prestaties, en maakt de C4 Picasso tot een van de soepelst rijdende autoâs in zijn segment. De transmissie zorgt bovendien voor een verlaging van het brandstofverbruik van 4 tot 5 procent, en verlaagt de emissie van CO met ongeveer 5 g/km.

Unieke eigenschappen voor optimaal gebruiksgemak

De C4 Picasso is eenvoudig in het gebruik, met voorzieningen als de elektronische parkeerrem, hill start assist, de parkeerassistent en het automatisch te openen klepje van de brandstoftank.

Met zijn talrijke unieke eigenschappen en een uitzonderlijk gebruiksgemak is de C4 Picasso een innovatieve nieuwkomer in het segment van compacte MPVâs.
Met drie MPVâs â Xsara Picasso, C4 Picasso en C8 â met elk een geheel eigen stijl en specifieke eigenschappen, gaat Citroën verder met het vernieuwen en uitbreiden van het modelgamma, dat nu completer en gevarieerder is dan ooit.

BedrijfsautoRAI.nl
Graag jouw mening over autorai.nl
Open Lieverdedealer.nl in een nieuw venster