Ingezonden persbericht


Identiteitsdiefstal toenemend probleem
Onderzoek gestaafd door praktijkgevallen

Amsterdam, 3 augustus - Begin juli werd door europarlementariërs uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk een rapport gepubliceerd over het groeiende probleem van identiteitsdiefstal in de EU. Uit het rapport bleek dat er nog geen officiële gegevens zijn over de frequentie waarin het voorkomt maar de media bericht regelmatig over incidenten. Ook wijst recent onderzoek uit dat consumenten onvoorzichtig omgaan met hun vertrouwelijke informatie. Het lijkt de hoogste tijd te zijn burgers beter te wijzen op de gevaren, zodat zij maatregelen kunnen nemen.

EU Rapport over groeiend probleem identiteitsdiefstal Het rapport is tot stand gekomen op initiatief van Fellowes en is opgesteld door professor Martin Gill, één van Europa's meest vooraanstaande deskundigen op het gebied van identiteitsfraude Martin Gill is hoogleraar criminologie aan de Universiteit van het Engelse Leicester.. Uit het rapport blijkt dat er behoefte is aan betere coördinatie en sterkere bewustwording bij Europese instellingen en de lidstaten van de EU. Verder moeten Europese burgers aangespoord worden om beter op hun hoede te zijn. Voorlichting rondom identiteitsfraude zal hiertoe bijdragen.

Recente slachtoffers in Nederland
Begin juli verschenen in diverse nationale dagbladen berichten over het gemak waarmee iemands identiteit kan worden gestolen met als doel diens bankrekening te plunderen. Volgens beveiligingsdeskundigen heeft een dief aan een kassabon van een pinbetaling en de adresgegevens genoeg om een pas of creditcard op andermans naam aan te schaffen. Uit rechterlijke uitspraken van vorig jaar blijkt dat gedupeerden al snel zo'n tienduizend euro per persoon kwijtraken. In Tilburg wist een bende met behulp van gestolen bankafschriften en adresgegevens twintig inwoners op te lichten. Ook in Breda hebben fraudeurs na het stelen van privé-informatie kans gezien om een bankrekening leeg te halen.

Weinig bewustzijn onder Nederlandse burger
Uit onderzoek, uitgevoerd in december 2005, in opdracht van Fellowes, blijkt dat de Nederlandse burger weinig voorzichtig omgaat met haar privé informatie. Bij 500 huishoudens in Nederland werd het restafval onderzocht op fraudegevoelige informatie.* In totaal werd bijna 1200 keer fraudegevoelige informatie in 642 afvalzakken aangetroffen. Met andere woorden: één zak huishoudelijk restafval bevat gemiddeld bijna twee keer fraudegevoelige informatie. Hiervan betrof 6% fraudegevoelige bedrijfsinformatie. In 12% van de gevallen werd zelfs fraudegevaarlijke informatie gevonden.


* Fraudegevoelige informatie: Er is sprake van fraudegevoelige informatie bij het vinden van persoonsgerelateerde informatie zoals NAW gegevens (naam, adres en woonplaats). We spreken van fraudegevaarlijke informatie wanneer volledige NAW gegevens in combinatie met creditcardnummer en/of bankrekeningnummer en/of handtekening en/of overschrijfkaarten en/of acceptgirokaarten en/of andere identiteitsgevoelige informatie, in één vuilniszak huishoudelijk restafval gevonden worden.

Voorlichting richting burgers
Gevolgen voor slachtoffers (particulier of bedrijf) kunnen variëren van het (online) misbruik van creditcards, het openen van een nieuwe bankrekening (met alle gevolgen van dien) tot het in naam van het slachtoffer starten van een malafide bedrijf waarbij schulden op het slachtoffer worden verhaald. Fellowes heeft, met de hulp van onder andere de Nederlandse fraude-expert Hoffmann, een praktische handleiding en website gemaakt. Beide informeren over de bescherming van persoongegevens. Ze bieden handige tips ter voorkoming van bedrijfs - en identiteitsfraude en beschrijven wat te doen als men het slachtoffer hiervan wordt. De handleiding is gratis aan te vragen via het telefoonnummer 00800 1810 1810. De website waarop meer informatie is te vinden is www.fraudevoorkomjezelf.nl

Over Fellowes
Fellowes levert een uitgebreid pakket producten voor de elektronische werkplek, waaronder documentenvernietigers, bind- en lamineermachines, bureau-accessoires en opberghulpmiddelen. De onderneming heeft haar hoofdkantoor in het Amerikaanse Itasca (Illinois) en heeft daarnaast eigen vestigingen in Groot-Brittannië, de Benelux, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Polen, Australië, Canada, Japan, Korea en Singapore. Fellowes heeft wereldwijd meer dan 1200 mensen in dienst en verwacht dit jaar een omzet van ruim 700 miljoen dollar te behalen. Ga voor meer informatie naar www.fellowes.nl

Noot aan de redactie,