Artsen zonder Grenzen


Onveiligheid in Darfur, Sudan, hindert werk Artsen zonder Grenzen

03/08/2006 10:24 -- Teams van Artsen zonder Grenzen zijn in de afgelopen weken in alle delen van Darfur overvallen en/of beroofd. Veel van onze activiteiten in Darfur hebben we daarom op moeten schorten. Duizenden patiënten missen zo de zorg die ze dagelijks nodig hebben.

foto: Sven Torfinn Op 14 juli overvielen gewapende mannen een kantoor van Artsen zonder Grenzen in de plaats Serif Umra; op 16 juli werd een ambulance beschoten tussen de steden Geneina en Mornay. De auto werd aangehouden en de chauffeur in elkaar geslagen. Op 18 juli werd een auto gestolen uit een medische post in het dorp Shangil Tobaya en op 20 juli werd een team bestolen en geslagen op de weg tussen de plaatsen Golo en Niertiti.

Vanwege de veiligheidsincidenten zijn onze teams in Serif Umra en twee projecten in het Jebel Marra gebergte geëvacueerd. Verder zijn mobiele klinieken opgeschort en op een aantal plekken is het onmogelijk om spoedeisende gevallen door te verwijzen naar chirurgische faciliteiten in andere gebieden. Dit heeft ernstige gevolgen voor de bevolking.

Artsen zonder Grenzen eist van de strijdende partijen in Darfur ongehinderde toegang tot haar patiënten daar.

Rainbow Warrior ingezet voor transport hulp naar Libanon -- datum: