Gemeente Geertruidenberg


Bewust omgaan met energiedat loont

strip.GIF
De kranten en tv-journaals berichten u bijna dagelijks over de almaar stijgende energieprijzen. In 2006 gaan per gezin de kosten met 150 tot 200 euro omhoog. In de toekomst gaan we dat ongetwijfeld nog meer voelen in de portemonnee. Geertruidenberg werkt met nog 11 gemeenten uit de regio samen om meer gebruik te maken van schone, nieuwe energie. Dat is energie die opgewekt is uit wind, zon, warmte uit de bodem of biomassa.

Tips

Vanaf 2001 lopen er projecten van het samenwerkingsverband Milieu & Afval Regio Breda. Om in 2010 minimaal 5% van de benodigde energie uit nieuwe energiebronnen te halen. De eerste resultaten zijn er. Twee weken geleden heeft u kunnen lezen hoe Geertruidenberg zich inspant om het gebruik van nieuwe, duurzame energie te stimuleren. Vorige week stond hier een artikel over de samenwerking en de noodzaak van het gebruik van nieuwe energie. In dit laatste artikel krijgt u tips om zelf energie én geld te besparen. Maar ook hoe u zelf gebruik kunt maken van nieuwe energie. Om zo uw eigen steentje bij te dragen aan een beter milieu. Wie meer wil weten kan contact opnemen of websites bekijken.

Besparen op energie is één

De eerste winst voor het milieu én uw eigen portemonnee is kritisch te zijn op uw eigen verbruik van energie. Staat bijvoorbeeld uw televisie of computer vaak langer dan een uur op de stand-by stand? U verbruikt dan bijna evenveel als wanneer deze aanstaat. Staat de zitbank of een ander meubelstuk voor een radiator? Dan moet de CV harder werken om de kamer te verwarmen. Dat kost meer energie en dus meer geld. Door 's avonds de gordijnen te sluiten, houdt u ook veel warmte binnen. Besparen is mogelijk door in het dagelijkse gedrag andere gewoonten aan te leren. Maar ook door het nemen van maatregelen als u toch gaat verbouwen, renoveren of een nieuw huis betrekt.

Een kwestie van doen

Hieronder een aantal concrete tips:

* Ontdooi de diepvrieskast regelmatig.

* Was alleen af met een volle vaatwasser.
* Verwarm alleen kamers die u echt gebruikt.
* Doe de witte was op 60 graden in plaats van 90 en de bonte was op 40 en niet op 60 graden (dat is ook nog beter voor uw kleren).
* Droog uw was aan de waslijn.

* Schakel apparaten zoals een televisie, computer en monitor, video, dvd-recorder en radio écht uit in plaats van ze op stand-by te zetten. Het is een fabel dat computers sneller slijten als u ze vaak aan- en uitzet. Veel mensen laten daarom hun pc dag en nacht aanstaan. 's Nachts uitzetten bespaart u EUR 10,- per jaar.
* Heeft u meerdere apparaten bij elkaar staan (bijv. computer- en/of audioapparatuur), doe dan alle stekkers in een contactdoos met aan/uit-schakelaar. Zet de stekkerdoos na gebruik uit. Veel apparaten (computer, tv, audio, e.d.) verbruiken nog steeds stroom, ook al hebt u deze uitgezet. Alleen met de stekker eruit is het apparaat echt uit of via het uitzetten van de schakelstekkerdoos.

* Doe het licht uit als u voor langere tijd de kamer verlaat.
* Gebruik spaarlampen in ruimten waar u vaak en voor lange tijd het licht aan hebt.

* Let bij aanschaf van een apparaat op het stroomverbruik op jaarbasis. Sommige apparaten zijn grote stroomverbruikers, zoals waterbed (zo'n EUR 140,- per jaar) of wasdroger (zo'n EUR 115,- per jaar). Koop apparaten met een energie A-label. Dat scheelt veel in het elektriciteitsverbruik.

* Sommige apparaten hebben een niet-elektrisch alternatief. Denk maar aan citruspersen, blikopener, tandenborstel, mixer, etc. Die zijn ook nog veel goedkoper in aanschaf! Van een enkel apparaat (rekenmachine, draagbare radio's en horloges) bestaat ook een variant op zonnecellen.

* Gebruik zo weinig mogelijk batterijen en als u ze gebruikt kunt u beter voor de oplaadbare variant kiezen. Eelektriciteit uit een batterij is 200 tot 1000 keer zo duur als uit het net! Over dure energie gesproken! Oplaadbare batterijen zijn in verbruik goedkoper. De meerkosten van oplaadbare batterijen en de oplader verdient u al na 5 tot 10 keer opladen terug.

Maatregelen

Eigenlijk kunt u op elk moment kleine maatregelen toepassen om minder energie te verbruiken. Bijvoorbeeld het aanbrengen van tochtstrips of een deurborstel onder aan een deur.

Gaat u verbouwen of renoveren dan kunt u aan grotere maatregelen denken.

Voelt de vloer nogal eens onaangenaam koud aan? Niet zo verwonderlijk, want door de vloer verdwijnt aardig wat warmte uit uw huis. Goede isolatie maakt hier een einde aan. Isolatie van dak en spouwmuur verhoogt het comfort en drukt de energierekening flink. Daarmee is het een interessante optie en het overwegen waard.

Met HR++glas (extra hoog rendementsglas) is het dichtbij een raam niet meer zo koud. U heeft geen last meer van beslagen ramen. Is de cv-ketel aan vervanging toe, neem dan een hoog rendements cv-ketel (HR-ketel). De HR-ketel zet bijna iedere kubieke meter aardgas om in nuttige warmte. Een ideale combinatie is een HR-combiketel met een zonneboiler.

Duurzame energie laten komen is twéé

Door over te stappen op groene stroom maakt u gebruik van nieuwe energie. Dat is energie die is opgewekt uit wind, zon, warmte uit de bodem of biomassa.Bij u in huis wijzigt er niets. U krijgt gegarandeerd altijd stroom, net als anders. Maar u werkt op die manier wel mee aan de besparing op de schaarse grondstoffen olie, gas en steenkool. Er gaan ook minder schadelijke stoffen de lucht in. U kunt het regelen met uw energieleverancier.

Gebruik zoveel mogelijk de warmte en het licht van de zon. Bijvoorbeeld met tuinverlichting op zonne-energie. Of een calculator met een zonnecel. Voor het verwarmen van water voor de douche, afwas, enzovoort kunt u een zonneboiler (laten) plaatsen. Die werkt op zonnige en lichtbewolkte dagen. Als het nodig is kan de CV het water bij verwarmen.

Zonnepanelen kunnen ook voor stroom zorgen. Ze staan meestal op het dak van de woning. Als u een nieuwe woning koopt of als u voor een grondige renovatie staat, kunt u overwegen een warmtepomp te plaatsen. U bespaart gas voor de verwarming. Bovendien kunt u de woning koelen.

Meer informatie

Via internet kunt u op vele websites informatie vinden over nieuwe energie. Maar ook treft u er uiteenlopende tips aan om energie te besparen. Er zijn tips over de keuze van energiezuinige apparaten, over verwarmen en isoleren, enzovoort. U kunt zelfs een vergelijking laten maken van de energiebedrijven waaruit u kunt kiezen.

Een selectie uit het grote aanbod:

* www.duurzame-energie.nl

* www.energieopmaat.nl

* www.lage-energierekening.nl

* www.milieucentraal.nl

* www.energiebond.nl

* www.energieplaza.nl

* www.energieprijzen.nl

De gemakkelijkste en/of grootste besparingstips per gezin op een rijtje

Te besparen in gebruik

Te besparen per jaar

Dag en nacht stand-by van computers, printer, scanner.

EUR 25,-: apparaten uitzetten.

Stand-by van apparatuur, zoals audio-apparatuur, tv, halogeenlampen, magnetron, koffie-/espressozetter, opladers van kruimeldief/tandenborstel/batterijen.

EUR 50,-: apparatuur uitzetten.

Waterbed (verbruik energie EUR 140 per jaar).

Niets te besparen of ander bed nemen.

Wasdroger (verbruik EUR 0,70 per droogbeurt, totaal energieverbruik per jaar EUR 115).

EUR 50,-: 50 x buiten drogen en volle droogtrommels gebruiken.

Wasmachine (gemiddeld energieverbruik EUR 50 per jaar).

EUR 25,- :wassen met volle trommels

in plaats van halfvolle.

Thermostaat verwarming.

EUR 35,- tot EUR 50,-: 's nachts en bij afwezigheid op 13 tot 15 graden.

Thermostaat verwarming.

EUR 50,-: overdag 1 graad lager zetten.

Verwarmen vochtig huis.

EUR 45,-: ventileren voorkomt vochtoverlast.

Lampen (gemiddeld totaalverbruik EUR 100 per jaar).

EUR 50,-: vervangen 6 lampen van 60W door 6 spaarlampen van 15W.

Pomp van CV-ketel.

EUR 40,-: uitschakelen buiten het stookseizoen.

Waakvlam CV-ketel.

EUR 45,-: uitzetten buiten het stookseizoen.

Gewone douchekop.

EUR 40,- tot EUR 80,-: vervangen door waterbesparende douchekop (aanschafkosten v.a. EUR 15,-).

Pomp CV-ketel.

EUR 40,-: aanbrengen automatische pompschakelaar.

Verwarmde zolder.

EUR 350,-: goed isoleren met isolatiemateriaal met hoge

(Rc-)waarde.

Vloer begane grond.

EUR 95,-: goede vloerisolatie.

Enkel glas.

EUR 160,- tot EUR 240,-: vervangen door HR++glas.

Gewone CV-ketel.

EUR 160,-: vervanging door HR-ketel.

Besparingen zijn indicaties en afhankelijk van het huidige verbruik en de toepassingen (bron: Milieucentraal).