Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

WMO leidt tot hoge eigen bijdragen voor gehandicapten en chronisch zieken
---

De eigen bijdragen voor individuele voorzieningen voor gehandicapten en chronisch zieken dreigen met de komst van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) explosief te stijgen. Dit concludeert de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) na eigen onderzoek. Bronnen bij het ministerie van VWS en VNG onderschrijven dat de uitvoeringspraktijk van de nieuwe wet tot hogere kosten gaat leiden voor de doelgroep van de wet. De CG-Raad voorspelt dat de nieuwe wet haar hoofddoel gehandicapten en chronisch zieken beter in staat stellen maatschappelijk te participeren daardoor voorbij gaat schieten omdat deze verhogingen averechtse effecten kunnen gaan vertonen. De CG-Raad legt de uitkomsten van het onderzoek voor aan de specialisten van de Tweede Kamerfracties.

Naar schatting 500.000 mensen zullen vanaf 1 januari 2007 gezamenlijk 1.2 miljard euro meer aan eigen bijdragen betalen, als gemeenten de maximale eigen bijdragen gaan vragen. De CG-Raad is geschrokken van deze conclusie en legt daarom zijn berekeningen en conclusies voor aan het ministerie van VWS en de specialisten van de Tweede Kamerfracties.

Woningaanpassingen

Vooral op het gebied van de woningaanpassingen lopen de eigen bijdragen enorm op. Lage inkomensgroepen die nu tot 45 euro eigen bijdrage betalen in de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) zien hun eigen bijdragen mogelijk vervijfvoudigen tot 213 euro. Modale inkomens gaan maximaal 950 euro meer betalen. Momenteel is die eigen bijdrage eenmalig, maar vanaf 1 januari 2007 kan het zo zijn dat burgers drie jaar lang een eigen bijdrage moeten betalen.

Huishoudelijke zorg

De eigen bijdragen voor de huishoudelijke zorg in de WMO lopen opvallend genoeg terug volgens de berekeningen van de CG-Raad. Toch vreest de CG-Raad dat gemeenten juist door het teruglopen van de bijdragen van de burgers met een functiebeperking snel nieuwe, hogere eigen bijdragen zullen gaan heffen.

Politiek vervolg

De CG-Raad en zijn bondgenoten spreken op korte termijn met het ministerie van VWS over de pijnlijke cijfers en over mogelijke oplossingen Na het zomerreces zal met de Tweede Kamer verder gesproken moeten worden. De fracties van de PvdA en de VVD hebben al eerder gezegd dat de huidige Wvg-voorzieningen, zoals woningaanpassingen, straks in de WMO niet onder een regeling van eigen bijdragen mogen vallen.

Verdere informatie


* Klik hier voor een vergelijking van de eigen bijdragen die op grond van de WMO, de AWBZ en de Wvg betaald moeten worden (Word-document).


* Ouderen en invaliden duurder uit; artikel in het AD van 3 augustus 2006


* Overgeleverd aan willekeur; artikel in het AD van 3 augustus 2006

(Geplaatst: 3 augustus 2006)