hoofdklasse hockey


3-8-2006 : Albert Sala verbreekt SCHC-traditie

De Spaanse international Albert Sala speelt aankomend seizoen in het shirt van SCHC. Daarmee is hij de eerste buitenlander in de Bilthovense selectie. Coach Jacques Brinkman is blijkbaar toch door de knieën gegaan. De ex-international heeft namelijk altijd gezegd geen buitenlanders in zijn ploeg op te nemen. `Ik ga die traditie dus verbreken', zei Sala tijdens de Champions Trophy op zijn voormalige club Atlètic Terrassa.

Spaanse international Albert Sala tekent bij SCHC.

Fotografie: Jeroen van Bergen

Via landgenoot Pol Amat heeft Sala enkel goede berichten gehoord over de Nederlandse competitie. `Pol was heel enthousiast over het jaar dat hij bij Amsterdam heeft gehockeyd. Het is toch anders dan de Spaanse competitie. Hier hebben wij vier/vijf goede teams, terwijl dat er in Nederland zo'n zeven tot tien zijn. Dat betekent elke week keihard aan de bak. Dat is alleen maar goed voor mijn eigen ontwikkeling.' Naast Sala blijven Rodrigo Garza en Inyaki Freixa actief bij Den Bosch. Pau Quemada vertrekt bij Laren en gaat in België spelen.

Handtekening
De 25-jarige Spanjaard treedt bij het nationale elftal wel eens op als verdediger, maar zal bij SCHC waarschijnlijk op het middenveld terecht gaan komen. In diezelfde linie speelt hij met Rob Derikx, degene waar hij ook bij in huis zal gaan wonen in Utrecht. `Ik ken Rob al sinds mijn vijftiende. Ik heb in de jeugd altijd tegen hem gespeeld.' Sala kijkt uit naar de nieuwe uitdaging. Het enige nadeel van de overstap naar Nederland is dat Sala deelname aan de Europa Cup I zal mislopen. Hij werd afgelopen seizoen namelijk landskampioen met zijn club Atlètic Terrassa.

Kans
Deze week zal Sala naar Bilthoven afreizen om zijn handtekening onder zijn éénjarig contract te zetten. `Qua planning komt het dit jaar precies goed uit. Na het WK spelen we met Spanje alleen een EK. Als ik dus ooit zoiets wil doen, dan is dit jaar de uitgelezen kans.' De Spaanse middenvelder die onlangs afstudeerde in de journalistiek wil in Nederland iets in de tv-reclame doen. `En ik hoop mijn Engels te verbeteren en Nederlands te leren', besluit hij. (MdG)