Ministerie van Defensie

02-08-2006 23:57

stoffelijke overschotten militairen terug in nederland

Foto: Hennie Keeris De lichamen van de twee in Afghanistan bij een helikopterongeval omgekomen militairen zijn terug in Nederland. Een KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht bracht de stoffelijke overschotten van landmachtsergeant Bart van Boxtel en luchtmachtoverste Jan van Twist vanavond vanuit Kaboel naar vliegbasis Eindhoven. De contingentscommandant brigade-generaal Spijk en een delegatie van zijn staf reisden mee. Het toestel kwam daar net voor half negen aan.

Acht landmachtcollega's droegen kist van sergeant Van Boxtel langs een erehaag van bijna veertig militairen naar de nabestaanden. Een draagploeg van acht luchtmachtmilitairen deed hetzelfde met het lichaam van luitenant-kolonel Van Twist.

Met elke kist, waarop naast de Nederlandse driekleur slechts de persoonlijke baret lag, ging tevens de NAVO-medaille mee die beide mannen eerder hadden ontvangen voor hun deelname sinds 2 mei aan de ISAF-missie. Postuum kregen ze daarnaast de Nederlandse medaille Vredesoperaties met de ISAF-gesp.

Bij de korte sobere afscheidsceremonie vertegenwoordigde generaal-majoor Jouke Eikelboom als Directeur Operaties, de Commandant der Strijdkrachten, generaal Dick Berlijn. Plaatsvervangend Commandant Luchtstrijdkrachten, generaal-majoor Freek Meulman, representeerde de luchtmacht. Namens de landmacht was de Commandant Luchtmobiele Brigade, brigadegeneraal Marc van Uhm aanwezig, omdat Van Boxtel tot zijn uitzending deel uitmaakte van 11 Infanteriebataljon Luchtmobiel Garderegiment Grenadiers en Jagers. De laatste inmiddels afgeloste contingentscommandant, brigadegeneraal Richard Tieskens, woonde de ceremonie eveneens bij.

De ter aardebestelling van beide militairen zal in besloten kring plaatsvinden. De begrafenis van sergeant Van Boxtel geschiedt met (beperkte) militaire eer. Informatie over de uitvaart wordt op een later moment bekendgemaakt.

Foto: Hennie Keeris