AutoRai

Kia onthult nieuw Opirus 2007 topmodel

(8/3/2006)
Kia Motors Corporation heeft de eerste details van haar nieuwe topmodel, de luxueuze Opirus 2007, onthuld. Dit nieuwe vlaggenschip van Kia beleeft zijn Europese debuut op 28 september tijdens de Mondial de LâAutomobile in Parijs.
De vijf meter lange luxueuze vierdeurs sedan is langer, slanker en lichter geworden en heeft een meer uitgebalanceerd uiterlijk gekregen. Bovendien is het verbeterde interieur voorzien van nieuwe, technologisch hoogstaande voorzieningen en kan de 2007 Opirus vertrouwen op een grotere, krachtigere en efficiëntere V6 benzinemotor. Belangrijke verbeteringen hebben bovendien een positieve weerslag op de rijprestaties, handling, veiligheid en het raffinement van de auto. Bovendien weegt de Opirus nu minder en levert hij nog betere prestaties.

âOnze nieuwe 2007 Opirus is op zoveel gebieden opgewaardeerd, dat het bijna een compleet nieuw model is,â verklaart Jean-Charles Lievens, Senior Vice President van Kia Motors Europe. âIn deze nieuwe versie vervult de Opirus een voorbeeldfunctie voor de hoge productiekwaliteit die Kia inmiddels voor haar complete modelreeks heeft gerealiseerd. De auto ziet er subtieler uit, hij is sneller, verbruikt minder brandstof, rijdt verfijnder, stuurt preciezer, beschikt over tal van nieuwe voorzieningen en vormt een geweldig comfortabele reisgenoot.

âIn de vier belangrijkste Europese markten daalden de verkopen van benzine-uitvoeringen in het E-segment vorig jaar met bijna 16% en die trend heeft zich dit jaar onverminderd voortgezet. De verkopen van de Opirus daarentegen zijn dit jaar met 21% toegenomen en ik ben er van overtuigd dat die ontwikkeling volgend jaar in nog sterkere mate wordt doorgezet wanneer de 2007-uitvoering in de Kia-showrooms arriveert. Kiaâs nieuwe luxe sedan is met recht een hoogkwalitatief product dat het allerhoogste niveau biedt wat betreft comfort, raffinement en rust,â voegt Lievens toe.

Langer en slanker vormgegeven sedan met âuitgebalanceerdâ uiterlijk De ontwerpers van Kia hebben de 2007-uitvoering van de Opirus een modernere en meer uitgebalanceerde uitstraling gegeven door de belangrijkste lijn van de motorkap lager te ontwerpen, een bredere en rustiger ogende radiatorgrille te monteren, het kofferdeksel te verhogen en de overhang achter met 20 mm te verlengen. Ook krijgt de nieuwe Opirus gewijzigde dubbele koplampen, evenals nieuwe, verticale achterlichtunits (die vrij van het kofferdeksel en de achterspatborden zijn geplaatst) en dubbele, verchroomde uitlaatpijpen. Grotere, lichtmetalen 17 inch spaakwielen in combinatie met een breder wielspoor voor en achter vullen de wielkasten nu nog beter.

Hoogstaand interieur met nieuwe features
In het interieur heeft de 2007 Opirus een compleet nieuw dashboard gekregen, evenals een nieuw instrumentarium, nieuwe klokken, een nieuwe midden- en vloerconsole, een geïntegreerd audiosysteem en nieuwe knoppen en schakelaars voor de bediening van de verwarming en ventilatie. Nieuwe uitrustingsfeatures zijn bijvoorbeeld de verwarmde en gekoelde voorstoelen, elektrisch verstelbare pedalen, een viervoudig instelbare lendensteun voor de bestuurderstoel en een duidelijk display voor de tripcomputer.

Krachtigere, efficiëntere en geheel aluminium V6 motor Om de concurrentiepositie van de 2007 Opirus in zijn klasse nog verder te vergroten, beschikt hij over een nieuwe 3.8-liter V6 Lambda motor die de voorgaande 3.5-liter variant vervangt. Deze geheel uit aluminium vervaardigde krachtbron levert 266 pk (196 kW) bij 6.000 tpm en 353 Nm (36,0 kg/m) bij 4.500 toeren per minuut. Met deze nieuwe motor accelereert de 122 kg lichtere Opirus in 7,5 seconden (voorheen 9,2 sec) vanuit stilstand naar 100 km/u en stuwt hij de auto naar een topsnelheid van 230 km/u.

De vijftraps automatische transmissie kan naar wens volledig automatisch of handmatig via een sequentiële schakeling worden bediend. De nieuwe motor is economischer in het verbruik en de gemiddelde benzineconsumptie is met 4,4% teruggebracht tot 10,9 liter per 100 km. De brandstoftank meet 70 liter, terwijl de inhoud van de bagageruimte is toegenomen tot 450 liter.

Nieuw ontworpen koetswerkstructuur en wielophanging Kiaâs absolute topmodel is onderhuids op tal van punten verregaand verbeterd, waardoor de nieuwe uitvoering veel verder gaat dan enkel een aantal cosmetische vernieuwingen. Zo kan de 2007 Opirus vertrouwen op tal van verbeteringen aan de koetswerkstructuur en de wielophangingsystemen.

De veiligheid van de inzittenden is nog verder toegenomen dankzij een aangepaste koetswerkstructuur, die nu is uitgerust met versterkingen aan het onderste deel van het schutbord, de dwarsbalken in de vloer van het inzittendencompartiment, de dorpels en op de B-stijlen. Aanvullende bescherming tegen aanrijdingen van opzij wordt geboden door nieuwe, grotere zijairbags in de voorstoelen die tevens bescherming bieden voor de heup en het onder- en bovenlichaam.

De verbeterde handling van de voorwielaangedreven 2007 Opirus is het resultaat van een vernieuwde ophanging voor en achter, in combinatie met een breder wielspoor (voor +15 mm, achter +30 mm) en bredere 235/55 R17 banden. Het ontwerp van de voorwielophanging, met aan het subframe bevestigde dubbele wishbones, is gebleven, maar de L-vormige, onderste draagarm is aangepast en breder geworden, de tandheugelconstructie is verlaagd (wat vibraties beperkt) en de naspoorhoek is vergroot.

Achter ondersteunt het dwarsgeplaatste subframe nu de onafhankelijk gemonteerde schokdempers en schroefveren, terwijl de bovenste draagarmen nu volgens een âin-wheelâ ontwerp zijn vormgegeven; het compacte systeem van Kia waarbij een deel van de ophanging binnenin het wiel wordt gemonteerd, om de invloed van de constructie op de inhoud van de bagageruimte zoveel mogelijk te beperken. De nieuwe ophanging weegt 34 kilogram minder dan het vorige systeem.

De 2007 Opirus heeft gelukkig niets van zijn luxueuze rijeigenschappen verloren. Het elektronisch aangestuurde ophangingsysteem (ECS) is van de huidige Opirus overgenomen en is voorzien van verfijningen in de software. Een supersnelle computer berekent de voertuigsnelheid en onregelmatigheden in het wegoppervlak en past vervolgens de stijfheid van de individuele schokdempers aan om bewegingen van de body in bochten te beperken en het duiken van de voorkant en achterover hellen bij hard accelereren te compenseren.

Bestverkochte luxe auto
De nieuwe 2007 Opirus, die op Kiaâs Koreaanse thuismarkt al leverbaar is en daar de afgelopen twee maanden de bestverkochte auto in het luxe segment was, wordt in Nederland vanaf maart 2007 leverbaar.

Kia Motors Corporation is er van overtuigd dat de 2007 Opirus wereldwijd in zijn segment nog competitiever gaat worden en verwacht als gevolg daarvan een sterk groeiende vraag naar dit topmodel, met in 2010 een verdubbeling van de wereldwijde verkopen, tot in totaal meer dan 100.000 autoâs per jaar.

BedrijfsautoRAI.nl
Graag jouw mening over autorai.nl
Open Lieverdedealer.nl in een nieuw venster