Gemeente Barneveld


Gemeenschappelijke regeling voor ViP-gemeenten

De Vallei-in-Perspectief (ViP), het samenwerkingsverband van de gemeenten Barneveld, Nijkerk, Leusden, Woudenberg, Scherpenzeel en Renswoude, stelt een gemeenschappelijke regeling op om werkzaamheden en activiteiten voor de toekomst vast te leggen. Dat hebben de zes colleges van B&W van de ViP-gemeenten afgesproken. In de komende periode wordt een ontwerpregeling in de gemeenten besproken en vastgesteld.

De Vallei-in-Perspectief (ViP) ontstond in 2003 als Strategisch GebiedsPerspectief Vallei. De samenwerking van de zes Utrechtse en Gelderse gemeenten was vooral bedoeld om op strategisch niveau de belangen van de Vallei te behartigen. Deze doelstelling werd in februari 2003 in een convenant bekrachtigd.

Samenvoeging backoffices sociale diensten en WOZ/Belastingen In de afgelopen jaren is de samenwerking verschoven van strategisch naar bedrijfsmatig. De ViP heeft nu vooral op praktisch terrein gestalte gekregen. De gemeenten hebben gewerkt aan de totstandkoming van de rekenkamercommissies in dit gebied en hebben afgesproken om de afdelingen WOZ/Belastingen van de zes gemeenten samen te voegen (operationeel 1 januari 2008) én de backoffices van de zes sociale diensten te integreren tot één organisatie (operationeel 1 januari 2009). Hiervoor is het nodig een structuur vast te leggen.

De zes gemeenten kiezen voor een lichte gemeenschappelijke regeling. In de toekomst wordt bekeken of ook op ándere terreinen nauwer kan worden samengewerkt, zoals de afdelingen ICT, P&O en inkoop.

In het convenant van 2003 is geregeld, dat uiterlijk 1 januari 2007 het samenwerkingsverband wordt geëvalueerd. In de komende periode wordt deze evaluatie uitgevoerd. Mutatiedatum 03/08/2006