Stichting Wakker Dier

Vrijdag voortaan zonder vlees en vis

Persbericht - 03 augustus 2006

De Vegetariërsbond en Wakker Dier roepen vrijdag uit tot V-Day De Nederlandse Vegetariërsbond (NVB) en Stichting Wakker Dier roepen de vrijdag uit tot wekelijkse V-Day, de dag van lekker vegetarisch eten. In Nederland is een groeiende trend om vlees te vervangen door vegetarische alternatieven. Ons land telt, naast 700.000 vegetariërs zo'n 3,5 miljoen vleesverlaters. Vleesverlaters zijn mensen die niet meer dagelijks en steeds minder vlees willen eten. In 2005 steeg de marktomzet van vleesvervangers met 25%. Vibeke Helder van de NVB: `Veel mensen zijn zich ervan bewust dat het heel eenvoudig en lekker is om vlees te vervangen en wij maken het hen graag nog makkelijker.' Vandaag wordt de site www.vday.nl gelanceerd om Nederlanders te helpen om vrijdag voortaan een vlees- en visloze dag te laten zijn. Op deze receptenwebsite staat elke vrijdag een nieuw gerecht centraal, maar mensen kunnen er ook voor kiezen om het recept wekelijks op de dag voorafgaand aan V-Day te ontvangen. Daarnaast is er een vraagbaak voor vleesverlaters, omdat in de praktijk vaak blijkt dat niet de smaak van vleesvervangers maar de onbekendheid ermee mensen weerhoudt van plantaardige variaties. Radiospots ingesproken door bekende parttime vegetariërs promoten de site. De aftrap daarbij wordt gegeven door Yvonne Kroonenberg. Naar verluidt is ook koningin Beatrix parttime vegetariër! Ze is nog niet gevraagd voor het inspreken van radiospots.

V-Day, een dagje zonder vlees en vis, ligt helemaal in de lijn van de uitkomsten van een recent grootschalig wetenschappelijk onderzoek waarin wordt bepleit dat mensen minder vlees moeten gaan eten. Het is voor ons mensen noodzakelijk vaker plantaardig te eten als we onszelf in de toekomst nog van voldoende energie, voedsel en water willen kunnen voorzien. Dit is de voornaamste uitkomst van het onderzoek.

De NVB en Wakker Dier hebben samen het initiatief genomen voor V-Day, omdat ze willen laten zien dat vegetarisch eten ook heel lekker is. `Als we allemaal een hapje helpen, worden alle dieren daar veel beter van,' aldus Xandra Asselbergs van Wakker Dier. Vibeke Helder van de NVB: `De V-Day vrijdag is goed voor mens, dier en milieu'.

Kijk voor meer informatie op www.vday.nl