Nog steeds 1,3 miljard rokers wereldwijd

Gsk consumer healthcare

Zeist, 20 juli 2006

Nog steeds 1,3 miljard rokers wereldwijd

Vrij verkrijgbare nicotinevervangers van GSK helpen ruim 5 miljoen mensen van hun tabaksverslaving af

Sigaretten zijn bijna op iedere hoek van de straat verkrijgbaar. Maar de middelen om van het roken af te komen waren jarenlang minder gemakkelijk te vinden. Pas sinds tien jaar zijn zogenaamde nicotin vervangers wereldwijd vrij (over the counter- OTC) verkrijgbaar. In Nederland zijn van GlaxoSmithKline Consumer Healthcare NiQuitin Clear pleisters en NiQuitin zuigtabletten vrij verkrijgbaar bij apotheek en drogist. Het gebruik van vrij verkrijgbare nicotine vervangers, heeft er de afgelopen tien jaar voor gezorgd dat ruim 5 miljoen rokers hun sigaret hebben afgezworen. Echter, er blijft nog een lange weg te gaan, want er zijn nog steeds 1,3 miljard rokers wereldwijd.

Aangepaste regelgeving verhoogt aantal stoppogingen
Internationaal is de wetgeving rondom roken verscherpt. Ook in Nederland is het al een aantal jaren niet meer toegestaan om in openbare ruimtes een sigaret op te steken. De Nederlandse regering veranderde ook de regelgeving voor de verkoop van en de reclame voor sigaretten. Echter de regelgeving blijft nog achter bij landen als bijvoorbeeld Ierland, Italië, Zweden, Finland en Malta waar ook de restaurants en de cafés rookvrij zijn.

Hierdoor groeit het aantal mensen dat probeert te stoppen met roken en van hun tabaksverslaving af wil komen. Helaas mislukt ongeveer 1/3 van deze stoppogingen al binnen de eerste 48 uur. Alleen wilskracht is in de meeste gevallen niet genoeg om het verlangen naar een sigaret te weerstaan. Experts van de WHO (World Health Organisation) adviseren rokers dan ook om gebruik te maken van nicotine vervangers om hun stoppoging meer kans van slagen te geven. Ook in Nederland wordt in de officiële richtlijn van behandeling van tabaksverslaving (Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg, 2004) aangegeven dat nicotinevervanging, zoals NiQuitin, de eerste voorkeur heeft binnen de behandeling van stoppen met roken met farmacologische ondersteuning.

Verbeteren van een succesvolle methode
In 1996 stonden nicotinevervangers nog in de kinderschoenen. De middelen werden tien jaar geleden wereldwijd vrij verkrijgbaar. Vanaf dat moment konden rokers gecontroleerd stoppen met roken door middel van nicotinevervangers. Voor een betere dosering en groter gebruiksgemak zijn de afgelopen jaren nicotinepleisters en zuigtabletten ontwikkeld. Nicotinevervangers zijn erop gericht om de ontwenningsverschijnselen zoals het verlangen naar een sigaret te verminderen.. Het verlangen naar nicotine is bij rokers in de hersenen direct gekoppeld aan het opsteken van een sigaret. Nicotine vervangers bieden de mogelijkheid om de associatie van roken en een nicotine kick te doorbreken.

Gedoseerd afbouwen
De allerlaatste ontwikkeling bij nicotinevervangers is de NiQuitin Clear pleister. De nieuwe pleister bevat een controle membraam, dat zorgt voor een constante gedoseerde nicotine aanvoer voor het lichaam. De pleisters verminderen 24 uur lang het verlangen naar een sigaret. Ook op momenten die voor de meeste rokers het zwaarst zijn, zoals na het wakker worden in de ochtend. De nicotinedosering in de pleisters wordt stapsgewijs afgebouwd. Met NiQuitin Clear kunnen rokers in 10 weken van hun verslaving afkomen.
---Einde bericht----

Meer informatie over de nicotinevervangers van NiQuitin vindt u op: www.niquitin.nl

Mocht u vragen hebben dan kunt u contact opnemen met:

Edelman NiQuitin
Jan willem te Gussinklo Ohmann Tom Lebrechthausen
Tel: 020-3010980 Tel: 030-6938100
E: janwillem.tegussinklo@edelman.com E:tom.t.lebrechthausen@gsk.com