Gemeente Geertruidenberg


Plannen overheid tussenschoolse opvang

Vanaf 1 augustus 2006 is het schoolbestuur verantwoordelijk voor het (laten) organiseren van de overblijf. De school bepaalt in overleg met de ouders de manier waarop dit wordt georganiseerd. U krijgt hiervoor via de medezeggenschapsraad instemmingsrecht. De overheid stelt financiële middelen beschikbaar voor onder andere de ondersteuning van de organisatie van tussenschoolse opvang en de scholing van overblijfkrachten.

Kosten ouders

Net zoals in het huidige systeem, kan de school u om een financiële bijdrage blijven vragen. De Wet op het Primair Onderwijs (WPO) stelt geen limiet aan de ouderbijdrage. De school mag dit bedrag zelf bepalen. De medezeggenschapsraad heeft instemmingsrecht over de hoogte van de bijdrage.

Speciale scholen voor basisonderwijs

De meeste speciale scholen voor basisonderwijs (sbao) hanteren een continurooster. Leerkrachten begeleiden op deze scholen meestal de overblijf omdat het werken met leerlingen van sbao's bepaalde expertise vereist. Daarnaast levert de afstand tot school een probleem voor ouders bij de begeleiding van het overblijven. Dit betekent een extra belasting voor de leerkrachten. Het ministerie van OCW stelt extra geld beschikbaar zodat deze scholen onderwijsassistenten kunnen aanstellen om te helpen bij de overblijf.

Speciaal onderwijs

Voor scholen die onder de Wet op de Expertisecentra (WEC) vallen, geldt deze wetswijziging niet. De middagpauze maakt bij deze scholen deel uit van het schoolprogramma.