Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 03-08-2006

Televisie
TWEEVANDAAG
Uitzending 03 augustus
Nederland 2 - 17.58 uur

'Moord appie luchies had voorkomen kunnen worden'

De moord op de 73-jarige Amsterdammer Appie Luchies, door TBS-er Wilhelm S. tijdens zijn ontsnapping juni vorig jaar, had 'makkelijk' voorkomen kunnen worden. Dat zegt de ex-vrouw van Wilhelm S. in TWEEVANDAAG vanavond.

Henny S. gaf na de ontsnapping van Wilhelm toestemming aan Justitie om haar vaste telefoon af te luisteren. Een dag later spreekt ze telefonisch met Wilhelm af in het centrum van Eindhoven. In de McDonalds drinken ze koffie en praten ruim een uur. Ze gaat ervan uit dat Justitie op de hoogte is van haar afspraak met Wilhelm. ,,Toen ik weg liep zag ik twee politiewagens staan en dacht: ze hebben hem. Dat heb ik goed gedaan."

Nadat Wilhelm S. op 14 juni is opgepakt, blijkt echter dat Justitie geen tap op Henny's vaste telefoon heeft geplaatst omdat 'dit niet zou leiden tot het genereren van objectieve informatie van S. op het moment dat hij belt' (antwoord minister Donner tijdens kamerdebat, juni 2005).

In TWEEVANDAAG vanavond een reconstructie van het leven van TBS-er Wilhelm S., die in totaal bijna zestien jaar in verschillende TBS-instellingen heeft gezeten. Op 11 juli dit jaar pleegde hij zelfmoord in gevangenis Demersluis in Amsterdam.

Voor meer informatie: www.tweevandaag.nl.