Dienstenbond CNV

Deli XL, het Pensioenconvenant
03-08-2006

In verband met de verkoop van Deli XL aan Bidvest is de deelname aan het Ahold Pensioenfonds met ingang van 1 januari 2006 beëindigd. Deli Xl onderzoekt of zij zich aansluit bij het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Groothandel in Levensmiddelen (BPF-GIL) of dat zij kiest voor een totaal nieuwe pensioenvorm op basis van beschikbare premiestelsel.

Huidige stand
Aanstaande september is het een jaar geleden dat de daadwerkelijke overgang van Ahold naar Bidvest heeft plaatsgevonden. We hebben alle begrip voor het feit dat pensioen een zeer lastige materie is waarbij zorgvuldigheid voorop staat. Echter, na een jaar nog geen duidelijkheid is voor veel leden ook niet te verkroppen.

Pensioenconvenant
Bij de verkoop van Deli XL is aan de medewerkers toegezegd dat er een vergelijkbare regeling zal worden aangeboden. Dat is in een convenant zwart op wit vastgelegd.

Wat een vergelijkbare regeling is, is wat ons betreft duidelijk. Een medewerker moet gewoon dat pensioen ontvangen waar hij of zij ook recht op gehad zou hebben als Deli Xl nog in handen was van Ahold. Uiteraard begrijpen ook wij dat de regeling wellicht niet één op één gekopieerd kan worden. Dat de pensioenwereld om ons heen verandert door maatregelen van de overheid of internationale boekhoudregels is evident. Maar we waken ervoor dat in de pensioendiscussie geen appels met peren worden vergeleken.

Constante aandacht
Als CNV Dienstenbond zijn we wellicht kritisch. Maar het is beter een kritische volger te zijn dan zwijgend onverschillig. In de gesprekken die we met uw directie hebben gevoerd blijkt dat uw werkgever sterk de voorkeur heeft aan een vorm van een beschikbare premieregeling ook wel beschikbaar premiestelsel genoemd.

Beschikbare premieregeling
Bij een beschikbare premieregeling stelt de werkgever u per jaar een vooraf bepaald vast premiebedrag of een percentage van het jaarsalaris of de pensioengrondslag beschikbaar, ten behoeve van uw pensioenopbouw. De beschikbare premies worden bij een verzekeraar in een verzekeringspolis gestort. De premies worden gedurende de opbouwperiode belegd. Bij het bereiken van de pensioendatum, wordt met het opgebouwde vermogen een lijfrente aangekocht. De aangekochte lijfrente keert periodiek een bedrag uit. Dit bedrag vormt dus (een deel van) uw pensioen.

Aangezien de hoogte van het opgebouwde vermogen voor een (groot) deel afhangt van het behaalde beleggingsresultaat, is de hoogte van het pensioen dus onzeker.

Voordelen beschikbarepremieregeling;


- vaak heeft u als werknemer keuzemogelijkheden in verband met nabestaandenpensioen en de manier waarop de gelden belegd gaan worden;

Nadelen beschikbare premieregeling;


- voor u als werknemer bij een hoge inflatie en/of een sterke salarisstijging in de laatste jaren, is de kans op een pensioentekort groot, het beleggingsrisico ligt bij u. Als de beleggingsresultaten tegenvallen moet u zelf -indien gewenst- voor aanvulling zorgen. Vanwege het beleggingsrisico, is de uiteindelijke pensioenopbouw moeilijk te voorspellen. Vooral in tijden van neergaande beurzen, brengt dit onzekerheid met zich mee.

Bij uw huidige pensioenregeling is de hoogte van uw pensioenregeling niet onzeker. Uw werkgever belegt de premie en wanneer blijkt dat dit bedrag te weinig is op datum pensioenuitkering is dit voor risico werkgever. Zij moeten het bedrag dan aanvullen tot aan de toegezegde pensioenhoogte.

In principe staat de bereikte pensioentoezegging en de te bereiken pensioentoezegging, als u tot pensioendatum bij Deli XL in dienst zou blijven, op het persoonlijk pensioenoverzicht (PPO) dat een ieder jaarlijks zou moeten ontvangen. We hebben het ontbreken van de PPO ook aangekaart bij uw werkgever en zullen nogmaals uw werkgever onder druk zetten om op korte termijn u te informeren over de status van het pensioenverhaal.

Mocht u naar aanleiding van deze info nog vragen of opmerkingen hebben neem dan gerust contact op met uw bestuurder Gert-Jan Seffinga. Hij is te bereiken onder 0512-583 440 of per e-mail g.seffinga@cnvdibo.nl