GroenLinks

GroenLinks wil einde aan wapendoorvoer naar Israël

3 augustus 2006

Nederland werkt mee aan de doorvoer van zeer veel wapens van Amerika naar Israël. Dit blijkt uit antwoorden op vragen van Farah Karimi. GroenLinks is fel tegen het doorvoeren van wapens naar conflictgebieden waar de mensenrechten ernstig worden geschonden. Daar moet onmiddellijk een einde aan komen.

Nederland heeft toegestaan dat er zeer grote hoeveelheden wapens en munitie van Amerika, via Nederland, naar Israël zijn vervoerd. In 2005 ging dat om ongeveer 75 zendingen, alleen de laatste 2 maanden al om 23. Dat blijkt uit de antwoorden op schriftelijke vragen die Farah Karimi hierover had gesteld.

Uit diezelfde antwoorden blijkt dat Nederland geen vergunning geeft voor wapenexport naar Israël vanwege de mensenrechten, interne spanningen en de regionale stabiliteit. Op grond van diezelfde criteria zou Nederland evenmin moeten meewerken aan het doorvoeren van wapens naar Israël. De schade wordt niet kleiner als de wapens uit een ander land komen.

De situatie in het Midden-Oosten loopt steeds verder uit de hand. Dagelijks vallen er vele burgerslachtoffers, de infrastructuur word verwoest, wijken worden platgegooid en honderdduizenden mensen zijn op de vlucht. De doorgevoerde wapens kunnen daar in Israël direct voor worden ingezet. GroenLinks vindt dat onaanvaardbaar. Voor wapendoorvoer dienen dezelfde regels te gelden als voor wapenexport: geen wapens naar conflictgebieden waar de mensenrechten worden geschonden. Het is onbegrijpelijk dat deze regering zich daar via een omweg toch medeverantwoordelijk voor wil maken.

Farah Karimi