Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

identificeert alle slachtoffers helikopterongeluk

RIT identificeert alle slachtoffers helikopterongeluk

3 augustus 2006

Het Rampen Identificatieteam (RIT) van het Korps landelijke politiediensten heeft alle slachtoffers geïdentificeerd die vorige week bij een helikopterongeluk in Afghanistan om het leven zijn gekomen. Uit nader onderzoek is vast komen te staan dat niet 16 - zoals eerder is gemeld - maar 12 mensen bij het ongeluk om het leven zijn gekomen. Naast twee Nederlandse militairen zijn ook vier Afghanen, drie Amerikanen, twee Zuidafrikanen en een Turk geïdentificeerd.

Vorige week donderdag, 27 juli 2006 werd bekend dat een helikopter met aan boord twee Nederlanders in de provincie Paktia, op 123 kilometer van de Afghaanse hoofdstad Kabul was neergestort. Op verzoek van het ministerie van Defensie reisden negen medewerkers van het RIT naar Afghanistan om de slachtoffers te identificeren. De Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Turkije en Afghanistan aanvaarden het Nederlandse aanbod om hun slachtoffers ook door het RIT te laten identificeren.

Het identificatieteam bestond uit een teamleider, technisch en tactisch rechercheurs, tandartsen en een fysisch antropoloog.