Socialistische Partij

Aanbevelingen IMF niet onafhankelijk

03-08-2006 * Onder druk van Nederland blijkt de aanbeveling van het IMF om de hypotheekrenteaftrek geleidelijk af te schaffen verdwenen te zijn uit de aanbevelingen van het bestuur van het IMF. Tegelijkertijd zijn andere controversiële aanbevelingen, waar het kabinet sympathieker tegenover staat, zoals het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd, wel opgenomen.

Ewout Irrgang SP kamerlid Ewout Irrgang heeft minister Zalm van Financiën schriftelijk om opheldering gevraagd. Irrgang: "Als de aanbevelingen van het IMF niet het resultaat zijn van economisch onderzoek, maar van politiek getouwtrek, hoeveel waarde kunnen we er dan nog aan hechten? De complimenten van het IMF over het beleid van deze regering kan ik in ieder geval niet meer serieus nemen."

Op deze complimenten is überhaupt nogal wat af te dingen. Dat de Nederlandse economie nu eindelijk uit het slop komt heeft meer te maken met de wereldeconomie dan met het beleid van dit kabinet, zegt ook hoogleraar en economisch adviseur van de kamer Sylvester Eijffinger. De bezuinigingen van het kabinet hebben er eerder toe geleid dat de economische recessie in Nederland een stuk langer heeft geduurd dan in andere Europese landen. De Raad van Economische Adviseurs van de Tweede Kamer trok recentelijk deze laatste conclusie.

Irrgang heeft de minister gevraagd te garanderen dat in de toekomst geen politieke invloed meer zal worden aangewend om rapportages en aanbevelingen van het IMF aan te passen.