Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Zware buien met waterhozen
03 augustus 2006 - Na de hitte en de droogte van de afgelopen maaand wordt het weerbeeld begin augustus bepaald door zware buien met veel regen en soms ook waterhozen. Ook vrijdag houden de buien aan, daarna wordt het droger en ook weer warmer.
Waterhoos bij Enkhuizen op 3 augustus 2006 (foto: Cecile Gehring) Waterhoos bij Enkhuizen op 3 augustus 2006 (foto: Cecile Gehring) Warme water bron voor waterhozen
Waterhozen zijn kleine trechtervormige slurfjes door snel draaidende luchtbewegingen onder wolken boven de Noordzee, de Waddenzee en het IJsselmeer. Als zo'n slurf het wateroppervlak raakt en water opzuigt wordt dat een waterhoos genoemd. Een waterhoos is een onschuldige vorm van een windhoos. Boven land verliest de hoos meestal zijn kracht. Waterhozen komen vooral in de tweede helft van de zomer en het najaar voor, wanneer het relatief warme zeewater de vorming van buien bevordert.

Door de warme juli is de temperatuur van het zeewater en het water van de IJsselmeer sterk opgelopen tot uitzonderlijk hoge waarden tussen 20 en 24 graden. De buien ontstaan vooral in koude uit de poolstreken afkomstige lucht waarbij grote temperatuurverschillen optreden tussen het zeewater en de lucht daarboven. Jaarlijks worden voor onze kust en boven het IJsselmeer een tiental waterhozen gezien (zie ook nader verklaard-waterhozen).

De buien hebben begin augustus plaatselijk bijzonder veel water opgeleverd. Vooral in de nacht van 2 op 3 augustus waren de buien bijzonder actief met name in Zeeuws Vlaanderen. Schoondijke tapte in 24 uur liefst 93 mm af. De eerste drie dagen van augustus leverden in het zuiden van Zeeland al bijna 130 mm op, dat is meer dan normaal in de hele maand. De vorige maand was uitzonderlijk droog en de hele maand juli leverde in Schoondijke volgens voorlopige cijfers slechts 13,4 mm op.

De regenhoeveelheden van de eerste augustusdagen zijn groot, hoewel er in een etmaal soms nog meer valt (zie ook top tien van de neerslag). Volgens statistieken valt er op een willekeurige plaats in ons land maar eens per 100 jaar in een week een hoeveelheid van 127 mm. Dat schreven we augustus vorig jaar op onze site want toevallig kreeg Zeeland het ook toen zwaar te verduren (zie nieuws- nat Zeeland).

Eerste uitgave: 03-08-06