Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Nieuwe NIZW-brochure: Leefbaarheid als ambacht

Utrecht, 3 augustus 2006 - Wat kan een woningcorporatie doen om de leefbaarheid in een buurt te verbeteren? NIZW Sociaal Beleid bracht de aanpak van woningcorporatie Portaal in Leiden in kaart en presenteert haar bevindingen in de nieuwe NIZW-brochure Leefbaarheid als ambacht: sociale tactieken en strategieën van een wooncorporatie. De brochure laat zien wat werken aan leefbaarheid in de dagelijkse praktijk van woningcorporatie Portaal betekent en biedt handvatten voor woningcorporaties die op een structurele manier willen werken aan een veilige, schone en leefbare woonomgeving.

Heel veel instanties werken aan de leefbaarheid van buurten. De woningcorporatie is daar een van, maar wel een steeds belangrijkere. Sinds enige jaren is het besteden van aandacht aan leefbaarheid een expliciete taak van corporaties. De brochure Leefbaarheid als ambacht laat zien hoe woningcorporatie Portaal in Leiden invulling geeft aan deze taak. Buurtfeesten, opruimprojecten voor een zakcentje, kookprojecten, een culinaire reis door de buurt, voetbalwedstrijden, leer-werkplaatsen voor mbo-leerlingen: allemaal voorbeelden van activiteiten die Portaal organiseert om de buurt samen met de bewoners schoon, leefbaar en veilig te houden en de sociale samenhang te vergroten.

In de brochure komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:
* spelregels voor leefbaarheid;

* begeleiden van kwetsbare huurders;

* opbouwen van netwerken;

* handhaven van een goed onderhoudsniveau.

Verder is een overzicht opgenomen van mogelijke samenwerkingspartners, voorbeelden van activiteiten om de leefbaarheid te vergroten, een draaiboek over wat te doen bij overlast en een lijst met do´s en donts.

Bestellen
Leefbaarheid als Ambacht. Sociale tactieken en strategieën van een wooncorporatie is geschreven door S. van Arum, R. Engbersen en A. Sprinkhuizen, ISBN 10: 90-5957-358-7, 13: 978-90-5957-358-1. De brochure is gratis te bestellen bij NIZW Sociaal Beleid, e-mail: sociaalbeleid@nizw.nl

NIZW
Postbus 19152
3501 DD Utrecht
(030) 230 63 11