Aedes

IMF: pak de fiscale behandeling van de woningmarkt aan

3 augustus 2006

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) adviseert Nederland om de fiscale behandeling van huizenbezit aan te passen. Dat moet gebeuren door een geleidelijke, goed getimede aanpassing van de aftrekbaarheid van de hypotheekrente. Met de opbrengst daarvan kan de overheid beleid financieren dat direct bijdraagt aan de betaalbaarheid van wonen voor lagere inkomens. Dat blijkt uit een IMF-rapport over de financieel-economische situatie in Nederland dat op 1 augustus 2006 is gepubliceerd.

Het IMF is van mening dat de economie minder kwetsbaar moet worden gemaakt voor de situatie op de huizenmarkt. De hypotheekschuld per hoofd van de bevolking is bijzonder hoog en snel gestegen. Als de rente aantrekt kan dit huishoudens in de problemen brengen, wat ook de economische groei kan aantasten.

In haar visie op de woningmarkt schrijft minister Dekker van VROM dat zij gezien de economische gevoeligheid juist niets wil doen aan de fiscale behandeling van het huizenbezit. Het IMF betoogt terecht dat niets doen economisch onverstandig is.