Essent

Halfjaarresultaat 2006: Essent op koers

Alle bedrijfsonderdelen laten een resultaatstijging zien. De kabelactiviteiten zijn niet langer onderdeel van de doorlopende bedrijfsactiviteiten. De netto omzet van de doorlopende bedrijfsactiviteiten stijgt met EUR 534 miljoen (18%) tot EUR 3,56 miljard. De stijging van het bedrijfsresultaat uit doorlopende bedrijfsactiviteiten over het eerste halfjaar van 2006 bedraagt EUR 182 miljoen (49%) ten opzichte van het vergelijkbare resultaat over het eerste halfjaar 2005. Het resultaat toe te rekenen aan aandeelhouders stijgt met 32% tot EUR 402 miljoen.

Essent heeft in het eerste halfjaar van 2006 een netto omzet gerealiseerd van EUR 3,56 miljard, een stijging van 18% in vergelijking met de eerste zes maanden van 2005. Het bedrijfsresultaat bedroeg EUR 551 miljoen (2005: EUR 369 miljoen). Het resultaat toe te rekenen aan de aandeelhouders is met 32% gestegen tot EUR 402 miljoen (2005: EUR 305 miljoen). Essent houdt onverminderd vast aan operational excellence: de klanttevredenheid over de dienstverlening en de kwaliteit van de administratieve processen zijn in het eerste halfjaar verder toegenomen. Veiligheid, innovatie en maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn speerpunten in het beleid. In de eerste zes maanden is de productie van duurzame energie met 4% gestegen naar een totaal van 18%.

De resultaten in 2006
Essent heeft op 2 juni 2006 aangekondigd de mogelijkheden te willen onderzoeken om haar
kabelactiviteiten te laten aansluiten bij of te laten opgaan in een groter geheel. Deze stap is gezet in lijn met de door de aandeelhouders goedgekeurde strategie om de bedrijfsvoering te concentreren op energie. Dientengevolge maken de resultaten van de kabelactiviteiten geen deel meer uit van de doorlopende bedrijfsactiviteiten en worden zij separaat verantwoord onder "Resultaat na belasting uit beëindigde bedrijfsactiviteiten"(1).

De aanzienlijke stijging van het bedrijfsresultaat uit doorlopende activiteiten is gerealiseerd door een samenloop van factoren. Een belangrijke factor is het enkele jaren geleden ingezette programma ter verhoging van de effectiviteit van de bedrijfsprocessen met als doel het verbeteren van de klantprocessen en efficiency. Andere factoren zijn de prijsstijgingen op de groothandelsmarkt voor olie en, daarvan afgeleid, gas en elektriciteit alsmede gestegen afzetvolumes aan eindverbruikers.

De omzetten elektriciteit en gas zijn, naast de reeds genoemde grotere afzetvolumes en prijsstijgingen in zowel de groothandels- als de detailmarkten, ook gestegen door waardestijgingen van contractposities, die conform IFRS op marktwaarde worden gewaardeerd. Deze waardestijging leidt ten opzichte van het eerste halfjaar 2005 tot een resultaatverhoging van de groothandelsactiviteiten van EUR 112 miljoen. Ten aanzien van de prijsstijgingen volgt Essent een terughoudend beleid door aan haar kleinverbruikers alleen de prijsstijging van de grondstoffen door te berekenen.

De omzetstijging van warmte is met name het gevolg van hogere volumes. De omzetstijging van de milieuactiviteiten is voornamelijk te verklaren door de uitbreiding per 1 juli 2005 van het belang in de afvalonderneming Vagron.

De bedrijfskosten stijgen met EUR 74 miljoen tot EUR 1,09 miljard. Dit wordt voor EUR 47 miljoen veroorzaakt door de vorming van een voorziening voor werktijdverkorting voor oudere werknemers en doelgebonden verlof. Daarnaast zijn de kosten voor tijdelijk personeel gestegen als gevolg van toenemende projectactiviteiten. De afschrijvingen zijn gestegen met EUR 9 miljoen tot EUR 257 miljoen. Er hebben zich geen significante bijzondere waardeverminderingen voorgedaan. Uitgedrukt in een percentage van de netto omzet dalen de bedrijfskosten van 34% in het eerste halfjaar 2005 naar 31% in het eerste halfjaar 2006. Dit is ook het gevolg van het eerder genoemde ingezette programma ter verbetering van de effectiviteit en efficiency.

Het resultaat uit joint ventures en geassocieerde deelnemingen bedraagt EUR 23 miljoen in 2006, een daling van EUR 57 miljoen in vergelijking met 2005. Dit is bijna geheel het gevolg van een eenmalig effect in 2005 inzake de boekwinst op de verkoop van het belang in Van Gansewinkel Groep B.V.

De financiële baten en lasten zijn met 25% gedaald tot EUR 24 miljoen. De rentelasten zijn in 2006 afgenomen dankzij het terugbrengen van het rentedragende vreemd vermogen.

Het resultaat vóór belastingen over het eerste halfjaar 2006 bedraagt EUR 550 miljoen, een stijging van 32% ten opzichte van het eerste halfjaar 2005. De belastingen over dit resultaat bedragen EUR 131 miljoen, hetgeen een effectieve belastingdruk betekent van 24%. Deze onderdruk is voornamelijk het gevolg van deelnemingsvrijstellingen en fiscaal vrijgestelde baten. De hogere effectieve druk in vergelijking met vorig jaar (22%) is het gevolg van de lagere deelnemingsvrijstellingen over het eerste half jaar 2006.

Het resultaat na belastingen uit beëindigde bedrijfsactiviteiten bedraagt EUR 12 miljoen en heeft betrekking op de kabelactiviteiten. Vanaf het moment van de reclassificatie van de kabelactiviteiten vindt er geen afschrijving meer plaats op materiële en immateriële vaste activa. Het bedrijfsresultaat van de kabelactiviteiten is hierdoor in het eerste halfjaar 2006 positief beïnvloed voor EUR 10 miljoen.

Na aftrek van het belang derden, komt het resultaat toe te rekenen aan aandeelhouders van Essent in het eerste halfjaar 2006 uit op EUR 402 miljoen. Dit is een stijging van 32% ten opzichte van het eerste halfjaar 2005. Het resultaat per aandeel toe te rekenen aan aandeelhouders van Essent bedraagt EUR 2,68 (2005: EUR 2,04).

De kasstroom voor financieringsactiviteiten bedraagt EUR 142 miljoen. In het eerste halfjaar 2006 is EUR 263 miljoen dividend uitgekeerd. Het geïnvesteerd vermogen per 30 juni 2006 stijgt tot EUR 7,11 miljard. Dit wordt met name veroorzaakt door de seizoensgebonden stijging van het netto werkkapitaal.

Vooruitzichten
Een uitspraak over de financiële resultaten over 2006 kan alleen geschieden onder de veronderstelling dat de wetsvoorstellen om de geïntegreerde Nederlandse energiebedrijven te splitsen geen doorgang vinden. Op basis van deze voorwaarde en onder voorbehoud van onvoorziene omstandigheden verwacht Essent dat het resultaat na belastingen uit de doorlopende activiteiten over het gehele jaar 2006 een verdere stijging zal laten zien ten opzichte van het jaarresultaat na belastingen over 2005.

Arnhem, 3 augustus 2006

Raad van Bestuur

(1) In de groepsbalans over het eerste halfjaar 2006 zijn de activa en verplichtingen van de kabelactiviteiten geclassificeerd als "activa aangehouden voor verkoop respectievelijk verplichtingen inzake activa aangehouden voor verkoop". In de vergelijkende cijfers van de balans over het eerste halfjaar 2005 en het hele jaar 2005 heeft deze reclassificatie niet plaatsgevonden. Deze reclassificatie is wel verwerkt in de vergelijkende cijfers van de winst- en verliesrekening over het eerste halfjaar 2005 en het hele jaar 2005. Conform de IFRS richtlijnen inzake beëindigde bedrijfsactiviteiten is het kasstroomoverzicht inclusief de kasstromen van de kabelactiviteiten en wijkt daarmee af van de mutatie van de kasstroom in de financieringsbalans. Bij de berekening van de financiële ratio's is het effect van de beëindigde bedrijfsactiviteiten buiten beschouwing gelaten.