GroenLinks: geen kind in de cel GroenLinks

3 augustus 2006

GroenLinks vindt dat kinderen niet thuis horen in de gevangenis. Toch gebeurt dat steeds vaker. Nu blijkt bijvoorbeeld dat een Chinees jongetje van 9 in de cel zit. GroenLinks vindt dat onmenselijk en roept minister Verdonk op er een einde aan te maken. Zo snel mogelijk.

De 9-jarige Chon-Hui is gevangen gezet in het detentiecentrum Soesterberg. Hij heeft een goed rapport en mag over naar groep 6. Nu zit hij echter vast in de cel. GroenLinks vindt het beschamend dat kinderen in Nederland zo worden behandeld. Daar moet snel een einde aan komen. GroenLinks stelde daarover de onderstaande schriftelijke vragen.

Amnesty International, Defence for Children International Nederland, Stichting INLIA, Kerkinactie, Stichting Allleenstaande Minderjarige Asielzoekers Humanitas (SAMAH), Raad van Kerken, Unicef Nederland, VluchtelingenWerk Nederland en Stichting Kinderpostzegels voeren de actie `Geen kind in de cel.' GroenLinks steunt die actie van harte. U kunt die actie steunen via www.geenkindindecel.nl.

Naïma Azough

Vragen van het lid Azough (GroenLinks) aan de minister van Vreemdelingenzaken en Integratie over kinderen in de cel (ingezonden 3 augustus 2006)


1. Bent u bekend met de radioserie `De Toekomst van Xiu (en 4000 anderen)' van radio 1 (www.1opdemiddag.kro.nl)? Hoe beoordeelt u de verhalen die hierin aan de orde komen?

2. Klopt het dat de Chinese ambassade niet meewerkt aan terugkeer als mensen geen paspoort kunnen laten zien? Klopt het dat onder andere Xiao en haar zoontje Chon-Hui daar de dupe van zijn en nu gevangen zitten in het detentiecentrum van Soesterberg?

3. Hoeveel kinderen van uitgeprocedeerde asielzoekers zitten er momenteel vast in een detentiecentrum? Is dat aantal toe- of afgenomen sinds uw laatste brief van 27 juni 2006?

4. Is er voor al deze kinderen een leeftijdsgerelateerd voorzieningenniveau gerealiseerd, zoals onderwijs en het ter beschikking hebben van voldoende spel- en leermiddelen, zoals u heeft toegezegd in uw brief van 27 juni jl.?

5. Is het waar dat u de toegang voor Vluchtelingenwerk Nederland in detentiecentra heeft beperkt? Klopt het dat de detentiecentra die onder u vallen nu een ander beleid kennen in deze dan de detentiecentra die onder minister Donner vallen? Waarom is dat?
6. Bent u bereid er alsnog voor te zorgen dat er geen kind in de cel komt? Zo nee, waarom niet?

«