Gemeente Coevorden

Loco-burgemeester aanwezig bij dodenherdenking in Brest

Op uitnodiging van burgemeester Palyschenkov van de Wit-Russische stad Brest is loco-burgemeester Truus Pot-Eland samen met plaatsvervangend brandweercommandant Jaap de Koning aanwezig geweest bij de jaarlijkse dodenherdenking en het bevrijdingsfeest in Brest. Tijdens een toespraak voor vertegenwoordigers uit onder meer Oekraïne, Polen en Wit-Rusland sprak Truus Pot-Eland de wens uit dat door de verbroedering van de bevolking in Europa ook vrijheid en democratie voor de Wit-Russische bevolking is weggelegd.

In mei van dit jaar tekenden burgemeester Bert Bouwmeester en zijn Wit-Russische collega een intentieovereenkomst voor nadere samenwerking op het gebied van sport, onderwijs en cultuur. Tijdens het bezoek zijn nieuwe contacten gelegd voor mogelijke culturele uitwisselingen. Bovendien heeft de delegatie van de gemeente Coevorden burgemeester Palyschenkov uitgenodigd voor een bezoek aan Coevorden tijdens het 600-jarig bestaan van de oudste Drentse stad eind 2007.

Herdenkingsplechtigheden

Wat 4 en 5 mei is voor Nederland, is 28 en 29 juli voor Wit-Rusland. Op 28 juli 1944 eindigde de tweede wereldoorlog voor de vestingstad Brest. Net voor het begin van de WO-II verschansten 8000 Russische soldaten zich in de oude vesting van Brest. Een maand lang hebben deze manschappen de stad verdedigd tegen aanvallen van het Duitse leger. Ze hebben lang stand gehouden ten koste van zeer grote verliezen. Elk jaar worden op 28 juli de gevallenen herdacht bij het indrukwekkende oorlogsmonument in het hart van de oude vesting in de Wit-Russische stad. Samen met vertegenwoordigers uit de buurlanden Oekraine, Rusland, Polen woonde voor het eerst ook een delegatie uit Nederland de herdenkingsplechtigheden bij. De gevallenen uit de tweede wereldoorlog worden geëerd als helden van Wit-Rusland.

Groot contrast

Op 29 juli vieren de Wit-Russen de bevrijding en het feit dat de stad Brest op 29 juli 1017 is gesticht. Tijdens het stadsfeest bezochten de loco-burgemeester en de plaatsvervangend brandweercommandant de vele festiviteiten in de stad. Ook is er een bezoek gebracht aan de brandweer in Brest. In mei van dit jaar overhandigde burgemeester Bouwmeester symbolisch 90 brandweerhelmen uit Coevorden aan de brandweer van Brest. "De uitrusting van de Brestse hulpdienst is sterk verouderd. Het jongste brandweermateriaal is 40 jaar oud", vertelt plaatsvervangend brandweercommandant De Koning. "Dit vormt een groot contrast met de moderne en geheel computergestuurde bierbrouwerij in de stad die we bezochten. De brouwerij is nu nog staatseigendom, maar zal binnenkort geprivatiseerd worden. Het laat zien dat de Wit-Russische stad zich de laatste jaren sterk ontwikkeld heeft en het markteconomisch denken terrein wint", aldus loco-burgemeester Truus Pot-Eland.

Handelspartner

De gemeente Coevorden heeft sinds 2000 officiële contacten met Brest en de stad kan voor de toekomst een zeer interessante handelspartner worden. In Brest worden treinen van en naar West-Europa `omgespoord' van het Russische breedspoor naar het Europese normaalspoor. Vanuit de railterminal aan de nieuwe haven in Coevorden rijden dagelijks treinen naar diverse bestemmingen in Oost-Europa. Loco-burgemeester Pot-Eland overhandigde aan burgemeester Palyschenkov de tekening van de grensoverschrijdende railterminal Euroterminal II die de Bentheimer Eisenbahn vanaf deze maand op het Europark in Coevorden en Emlichheim gaat bouwen. Later dit jaar gaan er wekelijks vanuit de grensoverschrijdende railterminal goederentreinen rijden naar het Poolse Kutno. Wagons uit deze goederentreinen zullen mogelijk ook doorgaan tot aan Brest.

Burgemeester Palyschenkov (links) en loco-burgemeester Truus Pot-Eland en Brestse brandweercommandant
Burgemeester Palyschenkov (links) en loco-burgemeester Truus Pot-Eland en Brestse brandweercommandant

Twee Brestse brandweermannen (links), loco-burgemeester Truus Pot-Eland en plaatsvervangend brandweercommandant Jaap de Koning Twee Brestse brandweermannen (links), loco-burgemeester Truus Pot-Eland en plaatsvervangend brandweercommandant Jaap de Koning