Politie Limburg-Noord

Politie, gemeente en bewoners samen verder voor veiligheid
Datum: 3-08-2006
Tijd bericht: 16:41
Plaats: Lerop
Het Team Subjectieve Verkeersonveiligheid (TSV) van de politie Limburg-Noord constateert een gematigd positief resultaat bij de tweede tussenmeting in het handhavingsproject op de Leropperweg. Gebleken is dat na alle politie-inzet en controles, automobilisten binnen de bebouwde kom nog steeds te hard rijden. Buiten de bebouwde kom blijken veel weggebruikers zich redelijk aan de gestelde snelheid van 60 km/u te houden.

Woensdagavond hebben de leden van het TSV, samen met de gebiedsmentor van de basiseenheid Roerstreek, een bijeenkomst gehouden in Lerop. Hierbij waren uitgenodigd de wethouder en de coördinator verkeer van de gemeente Ambt Montfort en een bewonerscommissie van de Leropperweg. Ter sprake kwam de inzet van de politie om de Leropperweg verkeersveiliger te maken, door de snelheid binnen en buiten de bebouwde kom te handhaven.

Het Team Subjectieve Verkeersonveiligheid (TSV) is vanaf 22 mei haast dagelijks aanwezig geweest op de Leropperweg. Zowel binnen als buiten de bebouwde kom is met de lasergun in combinatie met staande houding, maar ook met de radarauto gewerkt. Aan het eind van de tien weken controle door de politie is nu gebleken dat binnen de bebouwde kom de gemiddelde snelheid is gedaald van 49 km/u naar 39 km/u. Het aantal overtreders blijkt rond de 50% te liggen. Bij de nulmeting was dit 78%. Buiten de bebouwde kom is aan het aantal overtredingen van 21% naar 12% gegaan. Met de inzet door de politie van ongeveer 900 uur en het opmaken van 2454 processen-verbaal blijkt dat het overtredingsniveau zich stabiliseert.

In het overleg is gezamenlijk de conclusie getrokken dat een verdere daling van het aantal snelheidsovertreders slechts bereikt kan worden door middel van meer infrastructurele maatregelen. Wethouder Reijnders zegt toe hieraan gevolg te geven, voor zover zijn financiële middelen reiken. Te denken valt dan aan het plaatsen van meer bloembakken en het aanbrengen van optische versmallingen op het wegdek. De politie zegt toe tot die tijd de handhaving te blijven voortzetten.