Gemeente Utrecht

Utrecht, 3 augustus 2006

Sw/75

Eikenprocessierups gesignaleerd in Vleuten

Voor het eerst is in de gemeente Utrecht de eikenprocessierups gesignaleerd. De rupsen worden maandag verwijderd in verband met de brandharen die onder andere huidirritaties kunnen veroorzaken. De melding werd op 2 augustus gedaan door een bewoner die de eikenprocessierupsen ontdekte in een zomereik aan de Enghlaan in Vleuten. Er zijn nog geen andere plaatsen bekend in de gemeente waar deze rupsen zich ophouden. Mochten andere plekken met eikenprocessierupsen worden ontdekt, dan worden deze zo spoedig mogelijk verwijderd.

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder (Thaumeatopoea processionea Linnaeus) die haar eitjes in de toppen van eikenbomen legt, op stammen of dikke takken. Soms wordt de rups ook aangetroffen op Amerikaanse- en Moeraseiken, beuken en berken. De eitjes worden in september gelegd en komen in april uit. Van half mei tot en met juni kunnen de rupsen overlast veroorzaken als zij brandharen krijgen. Van juli tot en met september zorgen de lege nesten voor overlast door verspreiding van de brandharen via de wind. De brandharen hebben weerhaakjes en dringen gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. De stoffen die daar bij vrijkomen roepen verschijnselen op die lijken op allergische reacties deze kunnen verschillen per persoon. In het algemeen verdwijnen de klachten binnen twee weken. In geval van ernstige klachten raadt de gemeente aan contact op te nemen met de huisarts.

Bewoners die denken een nest met eikenprocessierupsen te hebben gezien, worden verzocht contact op te nemen met de gemeente Utrecht via het algemene telefoonnummer 030 - 286 00 00.

Noot aan de redactie:

Bijgevoegd is een foto van het nest van de eikenprocessierupsen in Vleuten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Communicatiebureau Stadswerken, gemeente Utrecht, telefoon 030 - 286 40 98