ASML Holding en Numico scoren het best in online AEX-index

Haarlem, 3 augustus 2006 - Uit metingen van Keynote, internationaal specialist op het gebied van online business performance, blijkt dat ASML Holding online het best scoort van Nederlandse AEX-genoteerde bedrijven. Van de 25 websites waarvan Keynote de beschikbaarheid en responsetijden heeft gemeten, liet ASML.com verreweg de beste resultaten zien. De website van ASML Holding was met een gemiddelde responsetijd van 0,39 seconden de snelste website van beursgenoteerde, Nederlandse bedrijven. Wat betreft beschikbaarheid eindigde de site met 99,94% op een derde plaats.

Op het gebied van beschikbaarheid had de website van Koninklijke Numico de beste cijfers. Bij 99,98% van de metingen die Keynote uitvoerde, was de site bereikbaar. Unilever volgde met 99,95%. Keynote verrichtte de metingen naar de websites van AEX-genoteerde ondernemingen in de maand juli 2006. Gemeten is de homepage van de websites.

Uit een index van Keynote van de top 40 internationale bedrijven ter wereld blijkt dat de gemiddelde downloadtijd van de homepage in 1996 nog ruim 16 seconden bedroeg. Tegenwoordig zijn de sites gemiddeld binnen 1,5 seconde beschikbaar inclusief allerlei videostreams en andere vormen van rich content.

Mindere score
Opvallend is dat echter niet alle AEX-fondsen goed presteren op het internet. Vooral de websites van IT-dienstverlener Getronics en Fortis scoren minder goed in vergelijking met de andere websites van de AEX. De website van Getronics liet op zowel het gebied van response als beschikbaarheid mindere resultaten zien. Zo moeten bezoekers gemiddeld 3,88 seconden wachten totdat de site is geladen. Dit is meer dan het dubbele van het internationale gemiddelde. Bij enkele metingen duurde het zelfs ruim anderhalve minuut totdat de site geopend was. Met een beschikbaarheid van 99,45% eindigde de site van Getronics als één na laatste. Met een gemiddelde responsetijd van 4,3 seconden is de site van Fortis het langzaamst geopend. De hoogst gemeten responsetijd bedroeg bijna twee minuten. De site had ook een mindere gemiddelde beschikbaarheid. Met 99,6% eindigde Fortis.nl op de 22ste plaats.

Keynote meet de prestaties van websites vanuit eindgebruikersperspectief. Hiervoor gebruikt het een wereldwijde infrastructuur van meer dan 1.600 computers en mobiele apparaten. Haran Sold, managing director van Keynote: "Hoewel ASML en Numico het heel goed deden, vonden wij het wel erg opvallend dat geen enkele site een beschikbaarheid van 99,99% kon laten zien. Van de beursgenoteerde bedrijven in Nederland zou je betere cijfers verwachten. Hun website is immers ook een belangrijke informatiebron voor beleggers."

In een volgend onderzoek zullen ook transacties op internet worden onderzocht in een complexe internet omgeving.

Over Keynote
Keynote (NASDAQ: KEYN), opgericht in 1995, is specialist op het gebied van online business performance. Het bedrijf voert zowel op eigen initiatief als in opdracht van bedrijven onderzoek uit naar de prestaties en gebruiksvriendelijkheid van websites, streamingmedia, voice over IP (VoIP) en content op mobiele platforms. Hierbij kan het alle gewenste meetgegevens leveren vanuit de productie-omgeving en vanuit een pre-productiefase middels load- en stress testing op afstand.

Om de metingen uit te voeren beschikt Keynote over een wereldwijde infrastructuur van meer dan 1.600 computers en mobiele apparaten waarmee dagelijks meer dan 80 miljoen metingen worden uitgevoerd. Verder geeft Keynote organisaties met behulp van grootschalige klantenpanels, advies over de opbouw en inrichting van hun website zodat deze naadloos aansluit bij de gekozen e-commerce strategie. Voor bedrijven die in hun branche de beste online prestaties leveren, reikt Keynote jaarlijks de Keynote Performance Awards uit. Het Europese kantoor van Keynote is gevestigd in Haarlem. Internationale klanten zijn onder meer Microsoft, eBay, Cisco, Yahoo!, Chase, Dell en SonyEricsson.

Meer informatie:
Keynote
Sebastiaan Vingerhoed
Tel. 023 750 59 20
E-mail: sebastiaan.vingerhoed@keynote.com

Whizpr
Chantal Schepers
Tel. 0317- 410 483
E-mail: keynote(at)whizpr.nl