Veilig Amsterdam


Dertig slachtoffers legionella uitbraak 'post cs' Amsterdam 03/08/2006 -

De koeltoren is 11 juli gesloten. Gezien de incubatietijd konden mensen nog tot 31 juli de ziekte ontwikkelen. De verwachting is dat er niet meer patiënten bijkomen.

Een koeltoren van het oude postgebouw Post CS bij het Centraal Station in Amsterdam bleek na onderzoek de bron van de legionellabesmetting. HetStreeklaboratorium voor de Volksgezondheid Kennemerland te Haarlem heeft de legionella besmetting, die gevonden is in het water van de koeltoren, vergeleken met de bacteriën die gevonden zijn bij patiënten. De gevonden bacteriën kwamen overeen.

De koeltoren is 11 juli jl. al uit voorzorg gesloten, waardoor deze bron geen legionella meer kon verspreiden.
Incubatietijd

De incubatietijd van de legionella bacterie kan oplopen tot ongeveer twintig dagen na besmetting. Alle gemelde patiënten zijn ziek geworden tussen 27 juni en 21 juli.

De afdeling Infectieziekten van de GGD kwam de koeltoren op het spoor dankzij gegevens van de patiënten. De plekken waar de patiënten woonden of waren geweest werden met elkaar vergeleken en zo kon het gebied worden aangewezen waar de bron zich moest bevinden. Snel kwam de koeltoren van Post CS in beeld.

De GGD Amsterdam werkte bij deze uitbraak samen met het Streeklaboratorium voor de Volksgezondheid Kennemerland te Haarlem en het Centrum voor Infectieziektenbestrijding van het RIVM. Meer informatie

Meer publieksinformatie over legionella is te vinden op:
* www.minvws.nl (dossier legionella)

* www.postbus51.nl

* www.ggd.amsterdam.nl

* Of neem contact op met de plaatselijke GGD of huisarts.