Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers


PERSMEDEDELING VAN KAMERVOORZITTER Herman DE CROO

DE "WETGEVING" NOG TOEGANKELIJKER : DE KRUISPUNTBANK VAN DE WETGEVING WORDT VERDER UITGEBOUWD

In het tweede semester van 2006 wordt doorgegaan met de concrete ingebruikname van de Kruispuntbank van de wetgeving.
Sinds enkele weken zijn de wetgevende bestanden van het Vlaams parlement en van het Parlement van de franstalige gemeenschap alsook de gegevensbank Wallex van het Ministerie van het Waalse Gewest toegankelijk via het netwerk van de Kruispuntbank van de wetgeving. Als gevolg hiervan is de welkomstpagina van de portaalsite "belgiëlex" aangepast.
Einde 2006 zullen de gegevensbanken van de overige gemeenschappen en regionale instellingen de site vervolledigen. Bovendien wordt de toegang tot de fiscale gegevensbank Fisconet ook aangepast.

Ter herinnering

Begin maart 2005 werd de "Kruispuntbank van de wetgeving" in gebruik genomen. De belangrijkste doelstelling was een vlotte toegang tot wetgeving en rechtspraak aanbieden voor ieder die met het opstellen en het toepassen van rechtsnormen is belast. Maar niet alleen wetgevende instellingen, overheidsdiensten en rechtbanken moeten over precieze en geconsolideerde teksten van wetgeving beschikken om hun opdracht behoorlijk te kunnen vervullen, ook iedere burger moet kennis kunnen nemen van de geldende rechtsnormen.

Inwerkingtreding in verschillende fases

Tijdens de eerste fase werden de databanken van de Kamer van volksvertegenwoordigers, de Senaat, de Federale regering, het Hof van Cassatie, het Arbitragehof en de Raad van State, aan elkaar gelinkt via een portaalsite (www.belgiquelex.be, www.belgiëlex.be, www.belgienlex.be, www.belgiumlex.be). In de huidige fase worden andere instellingen, o.a. de Gewesten en Gemeenschappen, betrokken bij het project.

Later worden de verschillende databanken ontwikkeld om te komen tot een stabiel netwerk met een specifieke software die toelaat alle databanken te consulteren met één zoekopdracht.

Wat betreft de Kamer van volksvertegenwoordigers...

Wat bevat de databank?


- Het wetgevend bestand (gegevens met betrekking tot het verloop van het wetgevend proces en de volledige tekst van de officiële Kamerdocumenten); bestreken periode:
° 1988 tot heden: tekst en dossiergegevens; ° voor de periode 1832 tot 1988, is enkel de tekst beschikbaar; ° de besprekingen in plenaire vergadering zijn beschikbaar sedert juli 1999;


- Analyse van de arresten van het Arbitragehof (periode: 29 november 2000 tot heden)

Kamervoorzitter De Croo, die zich ten volle in dit project heeft geïnvesteerd, benadrukt dat de Kruispuntbank een onmisbaar instrument wordt voor iedereen. Eindelijk krijgen de burgers directe, snelle en unieke toegang tot de wetgeving (wetten, decreten, ordonnanties, koninklijke besluiten, enz...), en de meest belangrijke rechtspraak.

Brussel, 3 augustus 2006.
Kamer van volksvertegenwoordigers ­ 1008 Brussel D. Van den Bossche Tel.02/549.81.77 ­ Fax: 02/549.83.02 ­ Email: dominique.vandenbossche@dekamer.be