Gemeente Sneek


Publiek blij met extra parkeerplaatsen fiets
Het winkelend publiek in Sneek maakt goed gebruik van de extra mogelijkheden om fietsen te stallen. In de afgelopen weken is het aanbod van fietsparkeergelegenheden in het stadscentrum van Sneek flink uitgebreid. Op diverse locaties in de binnenstad zijn extra fietsbeugels geplaatst, die inmiddels volop worden gebruikt. Ook de mogelijkheid om de fiets gratis bewaakt te kunnen stallen lijkt aan te slaan.

Uit de binnenstadsmonitor 2004 is gebleken dat het aanbod van stallingmogelijkheden voor fietsers in de stadskern slecht scoorde. Veel bezoekers en ondernemers in de stadskern ergerden zich aan het feit dat veel fietsen buiten de fietsenstalling werden gestald. Hierdoor ontstaat een rommelig straatbeeld en worden looproutes versperd. Aan de ene kant werd dit probleem veroorzaakt door een tekort aan fietsenstallingen in de stadskern. Aan de andere kant is het een gedragskwestie.

Om het tekort aan goede stallingvoorzieningen het hoofd te kunnen bieden heeft de raad afgelopen december 75.000 beschikbaar gesteld voor de uitbreiding van fietsenstallingen in het stadscentrum. De locaties voor de uitbreiding van fietsenstallingen is samen met ondernemers uitgewerkt.

De uitbreiding heeft inmiddels plaatsgevonden in de Kruizebroederstraat, de Gedempte Pol en op de 2e Oosterkade. Op verzoek van de ondernemers is ook het aanbod van fietsenstallingen aan de Prins Hendrikkade achter de Oosterdijk flink uitgebreid. Tevens stimuleren ondernemers onderling dat werknemers de fiets in de bewaakte stallingen of buiten het straatbeeld parkeren. Hierdoor ontstaat meer parkeercapaciteit voor winkelend publiek.

Ook de mogelijkheden voor het bewaakt stallen van de fiets in en rondom het stadscentrum zijn sinds juni behoorlijk aantrekkelijk gemaakt. Tot voor kort werd de bewaakte fietsenstalling aan de Prins Hendrikkade weinig gebruikt. Nu hier gratis geparkeerd kan worden is het hier drukker geworden. Ook de openstelling van de gemeentelijke fietsenstalling in de Stadhuistuin op zaterdagen lijkt aan te slaan. Deze stalling, waarin de fiets ook gratis en bewaakt gestald kan worden, wordt met name tijdens evenementen al goed gebruikt. In september wordt beoordeeld of de openstelling op zaterdagen zal worden voortgezet.

© copyright 2006 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 2-8-2006