Essent bereikt principe overeenkomst verkoop kabelactiviteiten

Essent nv

http://www.essent.nl

Essent bereikt principe overeenkomst met Cinven en Warburg Pincus over verkoop kabelactiviteiten voor 2,6 miljard Euro.
Essent Kabelcom, Casema en Multikabel werken aan één kabelbedrijf in 2007

Arnhem 3 augustus 2006
Essent verkoopt Essent Kabelcom aan Cinven, een Europese private equity investeerder en Warburg Pincus, een wereldwijd opererend private equity bedrijf. Warburg Pincus en Cinven hebben een principe overeenkomst om ook Casema te kopen. Warburg Pincus is bovendien de eigenaar van Multikabel. De verkoop past in de strategie van Essent om zich te concentreren op energie en brengt Essent Kabelcom de gewenste schaalgrootte om goed te kunnen groeien in de zich consoliderende telecom- en kabelbranche. Het principe akkoord ligt nu voor advies bij de Centrale Ondernemings Raad. Een definitieve transactie zal onderworpen zijn aan de goedkeuring van de mededingingsautoriteiten.

Op 2 juni jl. startte Essent de verkoopprocedure om haar kabelactiviteiten te laten aansluiten bij of te laten opgaan in een groter geheel. Een beperkt aantal partijen werd uitgenodigd een bod uit te brengen op de business unit Essent Kabelcom. De combinatie van Cinven en Warburg Pincus biedt naast een goede prijs ook de beste mogelijkheden om de ambitie van schaalgrootte en een verdere strategische en commerciële versterking van de positie van Essent Kabelcom in radio, tv, internet en telefonie, waar te maken. Ook aan de sociale voorwaarden die Essent gesteld heeft, ondermeer op het gebied van werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden, is tegemoet gekomen. De combinatie van Essent Kabelcom, Casema en Multikabel zal 3,3 miljoen klanten bedienen en daarmee de kabeldiensten voor een groot deel van de Nederlandse markt leveren.

Essent ziet de toekomst van Essent Kabelcom als onderdeel van de nieuwe combinatie met vertrouwen tegemoet. Het geeft Essent Kabelcom de mogelijkheid om in landelijk opzicht de concurrentie volwaardig aan te kunnen en om voorop te kunnen blijven lopen in technologische ontwikkelingen en (product) innovatie.

Essent N.V. heeft zich bij het verkoopproces van Essent Kabelcom laten adviseren door Citigroup, Freshfields Bruckhaus Deringer en Ernst & Young.

Over Essent Kabelcom:
Essent Kabelcom is een belangrijke speler in de Nederlandse kabelbranche. Het bedrijf is actief op het gebied van radio, tv, internet en telefonie, zowel voor de consument als het bedrijfsleven. Met een dagelijks bereik van zo'n 5 miljoen mensen in Noord-, Oost- en Zuid-Nederland via 1,8 miljoen kabelaansluitingen, is Essent Kabelcom het tweede kabelbedrijf in Nederland. Voor meer informatie, zie www.essentkabel.com

Over Essent:
Essent is met een jaaromzet in 2005 van 6,3 miljard euro het grootste energiebedrijf van Nederland. Essent produceert, verkoopt en transporteert (groene) elektriciteit en aardgas. Het bedrijf is actief in Nederland, België en Duitsland. Daarnaast verwerkt Essent Milieu afval tot energie en reststromen. Bij Essent werken circa 11.250 mensen. Voor meer informatie, zie www.essent.nl

Over Cinven
Cinven is één van de meest prominente en succesvolle investeerders in Europese buy-out markt. Het bedrijf heeft transacties geleid ter waarde van meer dan EUR 55 miljard.
Vanuit zijn kantoren in Frankfurt, Londen, Milaan en Parijs richt Cinven zich exclusief op het creëren van waarde voor bedrijven waarvanhet hoofdkantoor in Europa is gevestigd. Daarnaast is een minimale omzet van EUR 500 miljoen vereist en moet de kandidaat marktleider zijn, of de potentie hiervoor hebben.

Cinven is opgericht in 1977 en sinds 1995 actief als volledig zelfstandig bedrijf. Het vierde Cinven-fonds, dat in juni 2006 werd gesloten met een waarde van EUR 6,5 miljard, is de grootste bron van private equity die exclusief is bestemd voor Europese buy-outs.

Cinven's recente investeringen in de telecommunicatie- en mediasector zijn onder meer Altice One (kabelbedrijf - EUR 525 miljoen), Numéricable (kabelbedrijf - EUR 528 miljoen), Eutelsat (satellietbedrijf - EUR 4,4 miljard), World Directories (EUR 2,1 miljard) en Springer (uitgeverij - EUR 1,65 miljard). Voor meer informatie, zie www.cinven.com

Over Warburg Pincus
Warburg Pincus is een toonaangevende private equity maatschappij sinds 1971. De onderneming heeft momenteel circa US$10 miljard in beheer en investeert in een verscheidenheid aan sectoren, waaronder informatie- en communicatietechnologie, media en business services, gezondheidszorg, financiële dienstverlening, energie, industrie en vastgoed. Warburg Pincus heeft wereldwijd circa US$ 4,5 miljard risicodragend kapitaal geïnvesteerd in media en telecommunicatiebedrijven, waaronder Avaya , Bharti Tele-Ventures, NeuStar en Telcordia Technologies. In Europa zijn Multikabel, MACH, Fibernet, RMBH Broadcast Media Holdings en Loyalty Management UK onderdeel van de media and telecommunicatie portefeuille. Voormalige investeringen zijn ondermeer London Weekend Television, Comcast UK Cable en Channel 5. Warburg Pincus is een ervaren partner voor ondernemers die bedrijven met duurzame waarde willen creëren en laten groeien. Warburg Pincus heeft kantoren in Noord-Amerika, Europa en Azië en een actieve portefeuille met daarin meer dan 100 bedrijven. Sinds haar eerste Europese transactie in 1983 heeft Warburg Pincus US$ 3,7 miljard geïnvesteerd in meer dan 70 ondernemingen in 17 landen in Europa. Voor meer informatie, zie www.warburgpincus.com.


---

Noot voor de redactie,