Eigen Huis: naar een minister voor de woningmarkt

Vereniging eigen huis

http://www.eigenhuis.nl

Amersfoort, 3 augustus 2006

Eigen Huis: naar een minister voor de woningmarkt

Een nieuw ministerie voor de Woningmarkt moet de problemen op die markt samenhangend gaan oplossen. Dat schrijft Vereniging Eigen huis in een brief aan de programmacommissies van de politieke partijen, die vandaag wordt gepubliceerd in De Volkskrant. De vereniging vraagt de politiek een samenhangende langetermijnvisie op de woningmarkt. De traditionele benadering van volkshuisvestingsbeleid voldoet niet meer. Het nieuwe ministerie zou het vertrouwen in de woningmarkt moeten herstellen, de doorstroming acuut verbeteren, de kloof tussen koop- en huurwoningmarkt slechten en het kopen van woningen via nieuw fiscaal beleid stimuleren.

De vereniging heeft de programmacommissies van de politieke partijen aangeschrevenen om haar zorgen en wensen met betrekking tot de woningmarkt onder de aandacht te brengen. Vereniging Eigen Huis legt de politiek een zevental punten voor waarop de verkiezingsprogramma's uiteindelijk zullen worden beoordeeld.

Het gebrek aan samenhang in het woningmarktbeleid zou door het nieuwe kabinet opgepakt moeten worden door een staatscommissie in te stellen die een samenhangende visie op gaat stellen. Daarbij past een nieuwe insteek, van de verouderde volkshuisvestingsbenadering naar een transparante woningmarkt. Een minister van Woningmarkt, Ruimtelijke Ordening en Milieu zou uiteindelijk verantwoordelijk moeten worden voor het oppakken van die samenhangende visie, aldus Vereniging Eigen Huis.

Volgens Vereniging Eigen Huis is alleen een samenhangende langetermijnvisie geschikt om de problemen op een adequate manier aan te pakken.

Vereniging Eigen Huis constateert dat de woningmarkt zich al vele jaren kenmerkt door een aantal hardnekkige problemen. Er is een groot tekort aan nieuwbouwwoningen, een tekort aan betaalbare bouwlocaties en vraag en aanbod van nieuwbouwwoningen sluiten niet op elkaar aan. Jonge koopstarters hebben onvoldoende toegang tot de markt. De doorstroming stagneert zowel van huur naar koop als binnen de koopsector, waarbij de overdrachtsbelasting in de praktijk een boete op verhuizen blijkt. Huizenprijzen blijven stijgen en de risico's voor starters nemen daardoor toe. De kloof tussen de koop- en de huurwoningenmarkt wordt daardoor steeds groter. De onzekerheid wordt nog vergroot omdat niet duidelijk is wat er met de hypotheekrenteaftrek gaat gebeuren.

De brief aan de programmacommissies en het zevenpuntenplan voor nieuw woningmarktbeleid zijn te vinden op www.eigenhuis.nl/verkiezingen2006