Politie Drenthe

Te zwaar beladen caravan gevaarlijk

Assen, 3 augustus 2006, 03-08-2006 o Niet iedereen neemt natuurlijk 75 kg aardappelen mee op vakantie. Toch komt het voor. Wat nog veel voor komt is dat de politie bij controles combinaties auto / caravan aantreft waarvan de caravan veel te zwaar beladen is. En dat kan gevaarlijke situaties opleveren.

Een van de belangrijkste redenen om overbelading bij caravans aan te pakken is de negatieve invloed op de remvertraging en de stabiliteit van de combinatie. Een te zware caravan zou in bepaalde situaties aan de haal kunnen gaan met de auto.

Je blijft aan de veilige kant als het gewicht van de lege caravan ongeveer 75 % is van het ledig gewicht van de auto. Ook overschrijding van de kogeldruk komt de stabiliteit van de combinatie niet ten goede. Om dat soort zaken te voorkomen is het goed om voor aanvang van de reis te kogeldruk te wegen. In de handel zijn daarvoor speciale kogeldrukmeters te koop.
De maximale neerwaartse kogeldruk is voor een caravan met een totaal gewicht tot 750 kg bepaald op 50 kg. Voor caravans met een totaal toegestaan gewicht van meer dan 750 kg geldt, dat de kogeldruk minimaal 1 % van de maximummassa van de aanhanger moet zijn, maar dat behoeft niet meer te zijn dan 50 kg.

Boetes
De hoogte van de boete bij overschrijding van het maximaal toegestane gewicht hangt o.a. af van de vraag of de auto voor particuliere of voor beroepsmatig doeleinden wordt gebruikt. Als de combinatie voor privé doeleinden wordt gebruikt dan varieert de boete voor overbelading van 75,- tot 250,-.
Op overschrijding van de kogeldruk staat een boete van 50,-.

Koppeling
Een goede en veilige koppeling tussen de auto en de caravan is van het grootste belang. Ook daarvoor gelden specifieke regels:
* De kabel van de losbreekinrichting of de hulpkoppeling moet bevestigd zijn aan het trekoog en niet met een lus rond de trekhaak.

* De mechanische koppelinrichting moet voldoen aan EG richtlijnen.
* Middenasaanhangwagens waarvan de maximaal toegestane massa niet meer bedraagt dan 1500 kg en die niet zijn voorzien van een losbreekinrichting, moeten zijn voorzien van een hulpkoppeling.
* Delen van de koppeling van aanhangwagens mogen tijdens het ontkoppelen, losbreken of in afgekoppelde toestand niet het wegdek kunnen raken.

koppeling caravan koppeling caravan

Bron: www.verkeershandhaving.nl

Controles Boetegeld = Sneu Geld
Bij verkeershandhaving Boetegeld = Sneu Geld staan de komende week onder meer de volgende controles gepland:
Vrijdag 4 augustus wordt er bij de wegwerkzaamheden op de A28 tussen Assen en Groningen op snelheid gecontroleerd. Er geldt daar een snelheidsbeperking van 70 km per uur. Er wordt geflitst bij 77 of meer.
Zaterdag 5 augustus rijdt de onopvallende videoauto in Drenthe. Er word speciaal gelet op zaken als forse snelheidsovertredingen kleven, te lang links rijden op de autosnelweg en niet handsfree bellen. Zondag 6 augustus staat de radarauto op de N371 in Smilde en Hoogersmilde
Maandag 7 augustus wordt er met de lasergun op snelheid gecontroleerd op de Hoofdstraat in Roderwolde.
Dinsdag 8 augustus wordt er op snelheid gecontroleerd op de N37 tussen Holsloot en de grens met Duitsland en op de N48 tussen Hoogeveen en de grens met Overijssel.
Woensdag 9 augustus wordt er in Emmen gecontroleerd op het rijden door rood en de draagplicht van de autogordel..
Donderdag 10 augustus staat de radarauto op de N919 tussen Veenhuizen en Huis ter Heide en op de N857 bij Borger.

Boetegeld = Sneu Geld
Voorkom dat u moet betalen