Gemeente Utrecht


Secretarie
Communicatiebureau/Bestuur
persbericht
|3 augustus 2006

VERBETERING BINNENKLIMAAT KINDERCLUSTERS VOORN EN WATERWIN

De gemeente voert een pakket maatregelen uit om op korte termijn de klimaatomstandigheden in de kinderclusters Voorn in Langerak en Waterwin in Terwijde te verbeteren. Het gaat om twee multifunctionele gebouwen in Leidsche Rijn waarin naast basisonderwijs ook andere voorzieningen zoals bijvoorbeeld kinderopvang zijn ondergebracht. De maatregelen zijn gebaseerd op onderzoek naar aanleiding van aanhoudende klachten over de temperatuur in beide gebouwen. Met de gebruikers is over de verbetering van het binnenklimaat veel overleg gevoerd.

Uit onderzoek blijkt dat kindercluster Voorn zeer gevoelig is voor temperatuursinvloeden. Alleen bij zorgvuldig en consequent gebruik van de installaties is een behaaglijk binnenklimaat te realiseren.
In de praktijk blijkt dat lastig te realiseren omdat het gebouw verschillende gebruikers kent met gedurende de dag allerlei heel verschillende activiteiten. De maatregelen voorzien daarom in het per lokaal aanbrengen van zelfregelende ventilatieroosters. Ook de verwarming wordt per ruimte instelbaar. Verder zijn in het gebouw vervuilde ventilatieroosters schoongemaakt en is het glazen dak van de gang witgekalkt waardoor met behoud van daglicht de warmte met 70 % verminderd kan worden. Aan de westgevel wordt zonwering aangebracht. Bovendien wordt in het hele gebouw de zonwering aangepast zodat ventileren via open ramen mogelijk wordt. De maatregelen zijn deels al uitgevoerd of worden vanaf medio september uitgevoerd.

Kindercluster Waterwin is een ander type gebouw, maar ook hier blijkt dat het gebruik van het gebouw een goede klimaatbeheersing lastig maakt. Inmiddels is ook in dit gebouw het glazen dak van de gang witgekalkt om warmte te weren. De zonwering wordt automatisch 'zon aangestuurd' gemaakt. De periodes van inblazen van frisse lucht in werkruimtes worden verlengd. Verder vindt er controle plaats op de werking van luchtroosters, die zonodig opnieuw worden afgesteld of vervangen. Ook wordt het mogelijk om een deel van de ramen van ruimtes aan de buitengevelzijde open te zetten. Met deze maatregelen kan in kindercluster Waterwin het aantal uren dat de binnentemperatuur hoger is dan 25 graden Celsius met 60 procent worden gereduceerd. De meeste werkzaamheden zijn eind augustus uitgevoerd. De aanpassing van zonwering en het controleren van de luchtroosters vragen wat meer tijd.

Noot voor de media:
Mocht u naar aanleiding van dit persbericht vragen hebben dan kunt u contact opnemen met bestuurscommunicatie, 030 286 11 32.


---- --