Ingezonden persbericht


Ex-vrouw van Wilhelm S. in TweeVandaag:
'Moord Appie Luchies had voorkomen kunnen worden'

De moord op de 73-jarige Amsterdammer Appie Luchies, door TBS-er Wilhelm S. tijdens zijn ontsnapping juni vorig jaar, had 'makkelijk' voorkomen kunnen worden. Dat zegt de ex-vrouw van Wilhelm S. vanavond in TweeVandaag.

Henny S, de ex van de ontsnapte TBS-er, geeft op de dag van de ontsnapping van Wilhelm, toestemming aan Justitie om haar vaste telefoon af te luisteren. Hierdoor hoopt zij bij te kunnen dragen aan een snelle arrestatie van haar voortvluchtige man. Een dag later spreekt ze telefonisch met Wilhelm af in het centrum van Eindhoven. In de McDonalds drinken ze koffie en praten ruim een uur. Ze gaat ervan uit dat dankzij een meeluisterende Justitie, de autoriteiten op de hoogte zijn van haar afspraak met Wilhelm. "Toen ik weg liep zag ik twee politiewagens staan en dacht: ze hebben hem. Dat heb ik goed gedaan", aldus Henny S. Maar Wilhelm wordt niet opgepakt.

Nadat Wilhelm S. op 14 juni is opgepakt, ruim een week na zijn ontsnapping, blijkt dat Justitie geen tap op Henny's vaste telefoon heeft geplaatst. Op vragen hierover tijdens het kamerdebat in juni 2005 antwoordt minister Donner van Justitie dat dit niet gedaan is omdat "dit niet zou leiden tot het genereren van objectieve informatie van S. op het moment dat hij belt." Uit het verhaal van Henny S. blijkt het tegendeel.

Naast het interview met Henny S. brengt TweeVandaag vanavond ook een reconstructie van het leven van TBS-er Wilhelm S, die in totaal bijna zestien jaar in verschillende TBS-instellingen heeft gezeten. Op 11 juli dit jaar pleegt hij zelfmoord in gevangenis Demersluis in Amsterdam.

Uitzending TweeVandaag, donderdag 3 augustus, 18.20 uur, Nederland 2.

Noot voor redactie (

Ingezonden persbericht