NOVA

03-08-2006

Het tijdperk-Fidel Castro lijkt voorbij
Na de overdracht van de macht aan zijn broer Raúl en na de aankondiging dat hij een zware darmoperatie heeft ondergaan, is het officieel stil geworden rond de 80-jarige Cubaanse leider Fidel Castro. Hoe het met hem gaat is staatsgeheim.

In 1959 greep de revolutionair Fidel Castro met een kleine groep aanhangers de macht op Cuba en sindsdien houdt hij het eiland in een ijzeren, communistische greep. Linkse groepen hebben de Cubaanse revolutie lang bejubeld, maar Cubaanse ballingen in Amerika en opeenvolgende regeringen in Washington hebben Castro vanaf het begin politiek tegengewerkt en economische geboycot.

NOVA praat met Castro-adept Bram Peper en met sociaal-geograaf Menno Vellinga, die werkt aan de Universiteit van Miami en is gespecialiseerd in Latijns-Amerikaanse aangelegenheden. Vanuit Amerika commentaar van correspondent Twan Huys.

In de studio commentaar van Edwin Koopman, journalist. Hij bezocht Cuba de afgelopen jaren regelmatig.

De beuk erin
Deze maand zal in elke uitzending een prominente Nederlander zijn of haar keuze presenteren. Van-daag ziet u de keuze van architectuur-criticus Jaap Huisman.

Presentatie: Jeroen Smit
(Onderwerpen onder voorbehoud)


----------

NOVA / Den Haag Vandaag
Ma t/m vr: 22.20-23.00 uur Nederland 3
Zaterdag: 22.09-22.30 uur Nederland 3
Herhaling na middernacht


----------