Politiek negeert daling aardgasexport Rusland

AMSTERDAM, 20060803 -- Volgens Gazekonomika, een dochter van het Russische staatsenergiebedrijf Gazprom, zal de aardgasexport vanuit Rusland in de toekomst gaan dalen indien het land haar eigen voorziening zeker wil stellen. De oorzaak ligt in de stijgende Russische aardgasconsumptie, waardoor er minder aardgas naar de EU zal stromen. Dit concludeert Gazekonomika in een rapport uit eind 2005.


Ministers Brinkhorst van Economische Zaken en Bot van Buitenlandse Zaken voorzien echter geen probleem. In de beantwoording van 4 juli 2006 op kamervragen van de PVDA over de betrouwbaarheid van Russische gasleveranties stellen de ministers:

"Op langere termijn is opvoeren van investeringen in ontwikkeling van nieuwe velden en infrastructuur essentieel om ervoor te kunnen zorgen dat de productie voldoende is om aan de stijgende vraag te kunnen blijven voldoen"

Het antwoord op de kamervragen is misleidend, omdat zij geen rekening houdt met de consumptie van de Russische burger. In 2005 importeerde de EU nog 151 miljard kubieke meter aardgas vanuit Rusland, tegen 2010 zal dit, uitgaande van de scenario's van Gazprom en haar dochter Gazekonomika, afnemen naar 110 tot 130 miljard kubieke meter. Tegen 2020 zal de export naar de EU tussen de 60 tot 80 miljard kubieke meter bedragen.

Rembrandt Koppelaar, voorzitter Stichting Peakoil Nederland

Einde persbericht

Meer informatie kunt u vinden in de nieuwsbrief van Stichting Peak Oil Nederland, in de bijlage toegevoegd en tevens beschikbaar via www.peakoil.nl/images/asponl_nieuwsbrief_3_2006.pdf. De Stichting is te bereiken via haar voorzitter, Rembrandt Koppelaar, bereikbaar via mobiel 06 - 44 08 24 1956 of e-mail contact@peakoil.nl.

Stichting Peak Oil Nederland, opgericht in mei 2005, is de Nederlandse tak van de Association for the Study of Peak Oil & Gas (ASPO). Een internationaal netwerk van wetenschappers met als doelstelling:

1. Het evalueren van de wereldvoorraad van olie en gas;
2. Het bestuderen van uitputting, waarbij economie, vraag, technologie en politiek in ogenschouw wordt genomen;
3. Het bewerkstelligen van bewustzijn over de gevolgen van fossiele uitputting voor de mensheid.




Rembrandt Koppelaar