NMBS

NMBS-Holding verkoopt ABX aan 3i

03/08/2006

De NMBS-Holding draagt vandaag 3 augustus 100% van zijn aandelen in ABX LOGISTICS Wordwide over aan 3i, een Britse
financieringsmaatschappij gespecialiseerd in private equity. De prijs voor deze overname bedraagt 10 miljoen euro voor de aankoop van de aandelen en gaat daar bovenop gepaard met een investering door 3i van 80 miljoen euro in ABX LOGISTICS. Daarmee wordt een punt gezet achter een lang proces voor de geplande verkoop van ABX LOGISTICS Worldwide.

ABX LOGISTICS werd door de NMBS opgericht tussen 1998 en 2001 via de overname van een waaier van bedrijven, verspreid over de wereld en alle actief in de sector van transport en logistiek. Vanaf 2003 werden een aantal noodzakelijke en ingrijpende herstructureringen doorgevoerd, parallel met de oprichting van ABX LOGISTICS Worldwide. Ondertussen had de Belgische spoorwegmaatschappij ook beslist zich op haar kernactiviteiten terug te plooien en een partner te zoeken die extra kapitaal kon investeren in ABX LOGISTICS Worldwide.

Op 7 december 2005 keurde de Europese Commissie een kapitaalsverhoging van ABX LOGISTICS Worldwide door de NMBS-Holding goed ter waarde van 176 miljoen euro, voornamelijk door omzetting in kapitaal van schulden van ABX LOGISTICS ten opzichte van de NMBS-Holding. Hieraan verbond de Commissie wel de verplichting om ABX LOGISTICS voor eind 2006 te verkopen aan een derde partij. De NMBS-Holding had inmiddels gedurende het proces, in het kader van de hangende procedure bij de Europese Commissie, haar zoektocht naar een kandidaat-koper reeds geïntensifieerd en een Memorandum of Understanding afgesloten met 3i.

Een intensieve due dilligence-periode leidde op 9 juni 2006 tot een akkoord tussen de NMBS-Holding en overnemer 3i. Dit akkoord wordt vandaag 3 augustus definitief uitgevoerd. Op deze manier houdt de NMBS-Holding zich aan de voorwaarden opgelegd door de Commissie.

Deze overdracht zelf en de overeengekomen investering maximaliseren de internationale ontwikkelingskansen van ABX LOGISTICS Worldwide en de mogelijkheid om haar positie tussen de wereldspelers in de sector te verstevigen. Het akkoord voorziet ook in het behoud in België van het beslissingcentrum van de groep voor vier jaar.

De Belgische lokale distributie (wegactiviteiten road domestic), goed voor ongeveer 3% van de omzet, blijven vooralsnog in handen van de NMBS-Groep. Begin augustus heeft Michel Van den Broeck, bestuurder bij ABX LOGISTICS Worldwide sinds 2003, de leiding ervan overgenomen. Deze binnenlandse wegvervoeractiviteit, die overigens al tien jaar rendabel is, maakt intussen geen deel meer uit van de kernactiviteit van ABX LOGISTICS Worldwide dat zich toespitst op expeditie of internationale freight forwarding (lucht- en zeevaart, wegtransport). De lokale distributie in België zal op korte termijn worden overgedragen aan een andere partner voor wie deze activiteit een toegevoegde waarde kan betekenen. De internationale activiteiten van en naar België (internationaal wegtransport, lucht- en zeevaart, contract logistics) blijven wel in de groep ABX LOGISTICS Worldwide behouden.

Deze operatie stelt de NMBS-Groep in staat om zich te concentreren op haar hoofdactiviteiten en vormt een belangrijke factor in de verdere gezondmaking van de Groep.

Jannie Haek, Gedelegeerd Bestuurder NMBS-Holding: Vandaag is opnieuw een ernstige risicofactor voor de toekomst van de NMBS-Groep weggenomen, net zoals eerder het geval in dossiers zoals de financiering van de pensioenen, de sanering van de historisch vervuilde terreinen of het wegvallen van interestlasten ten gevolge van de overdracht van de historische schuld. Ik ben echter ook blij dat er een einde komt aan een lang en moeilijk proces. De overname biedt voldoende garanties voor een verdere toekomst voor ABX LOGISTICS Worldwide en ABX Logistics België en hun personeel.

Laurent Levaux, CEO ABX LOGISTICS Worldwide: Met de hulp van de NMBS heeft het management van ABX LOGISTICS drie acties ondernomen: (1) de activiteit van ABX toespitsen op de internationale freight forwarding in een markt in volle expansie, (2) de resultaten drastisch bijsturen met een positief EBIT tot gevolg vanaf 2004 en (3) de toestemming van de Europese Commissie krijgen op het financieel herstructureringsplan. De nieuwe aandeelhouder verstevigt onze groep op lange termijn en zal ons ook wind in de zeilen geven voor onze internationale ontwikkeling.

ABX LOGISTICS Worldwide is actief in 100 landen, waaronder 35 met eigen vestigingen en behoort wereldwijd tot de top twaalf in de sector van transport en distributie van goederen via de weg en lucht- en zeevracht. De Groep stelt 10.000 mensen te werk en heeft een omzet van 2,5 miljard euro. (www.abxlogistics.com)

""