Ingezonden persbericht


Tien jaar International Delft Chamber Music Festival

Museum Het Prinsenhof, Delft

4 t/m 13 augustus 2006

PERSBERICHT

Voor kunstredacties en redacteuren klassieke muziek

Amsterdam 19 april 2006 - Verwierf het International Delft Chamber Music Festival spoedig na aanvang een prominente plaats op Europese festivalkalender, in augustus viert het zijn 2de lustrum. Evenals bij de vorige edities staat violiste Isabelle van Keulen dit jaar borg voor de programmering; deze staat in het teken van Variaties en Fantasieën. In 16 concerten laat zij horen hoe componisten zich door de eeuwen heen door anderen hebben laten inspireren. Zodoende klinken in een aantrekkelijke samenhang van bekende en onbekende muziek variaties en fantasieën van onder anderen Mozart, Brahms, Britten, Bridge, Howells, Saint-Saëns, Spohr en Schubert. De Twaalf fantasieën voor viool solo van Georg Philipp Telemann (1681 - 1767) vormen hierin de rode draad en worden uitgevoerd door de zes violisten die op dit festival acte de présence geven.

Wederom zullen musici van internationale naam en faam Delft aandoen, onder wie de Oostenrijkse cellist Heinrich Schiff, de Belgische klarinettist Walter Boeykens, en de Servische pianist Aleksandar Mad?ar. Nieuwkomers zijn de Moldavische violiste Patricia Kopatchinskaja, de Britse pianist Julius Drake, de Franse altvioliste Béatrice Muthelet en de Franse pianist François-Frédéric Guy. Uit Nederland komen onder anderen de mezzosopraan Christianne Stotijn, de violiste Liza Ferschtman, de harpiste Godelieve Schrama en het Utrecht String Quartet. Evenals in 2005 zijn er twee kinderconcerten te beleven.

Composer in residence is dit jaar de Brit Mark-Anthony Turnage (1960). Van hem klinken vier composities, waaronder de Nederlandse première van Bleak Moments voor hoorn en strijkkwartet. Turnage's muziek wordt over de hele wereld gespeeld, is zeer communicatief en getuigt van een scala aan interesses en noties met betrekking tot de kunsten, politiek en het leven van alledag. Hij werkte intensief samen met diverse klassiek geaarde ensembles, jazzmusici en orkesten. Speelde het Beaux Arts Trio vorig jaar augustus in het Amsterdamse Concertgebouw de wereldpremière van het eerste deel van zijn Pianotrio, in de Zaterdagmatinee van 20 mei aanstaande dirigeert Jaap van Zweden het Radio Filharmonisch Orkest en Omroepkoor de Nederlandse première van Turnage's A Relic of Memory.

Het 10de International Delft Chamber Music Festival speelt zich opnieuw af op de sfeervolle, overkapte binnenplaats van het Stedelijk Museum Het Prinsenhof te Delft. Alle informatie is vanaf heden te vinden op www.delftmusicfestival.nl. Op deze site zijn wekelijks steeds nieuwe feiten en wetenswaardigheden te vinden. De programmabrochure kan via deze website per e-mail worden besteld en kosteloos toegezonden.
---

Voor meer inlichtingen: Marianne Brinks, Delft Chamber Music Festival, O.Z. Voorburgwal 72, 1012 GE Amsterdam. Tel. +31 (0)20 643 20 43 Een

Ingezonden persbericht