Juni 2006

webdevelopment

Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome
Meest gebouwde Europese verkeersvliegtuig komt naar Nederland: Driemotorige `Tante Ju' maakt rondvluchten bij Aviodrome

Op 4 en 5 augustus zal een historische Duitse Junkers Ju-52 een bezoek brengen aan het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome op de Luchthaven Lelystad. Vanaf het platform voor het nagebouwde Schipholgebouw uit 1928 zal dit opvallende driemotorige passagiersvliegtuig rondvluchten maken voor belangstellenden.

Al sinds 1932 vloog de Duitse Luchtmaatschappij Lufthansa met dit vliegtuig van Berlijn naar Schiphol en was het toestel bij diverse andere Europese luchtvaartmaatschappijen in gebruik. Van 1946 tot en met 1949 werd er bij de KLM-Luchtvaartschool, destijds de Rijksluchtvaartschool, met de Junkers gevolgen. Deze werden destijds Opa, Opoe en Ome Keesje genoemd, vanwege hun bejaarde en gerimpelde uitstraling die werd veroorzaakt door hun huid die was gemaakt van golfplaat. Ook de luchtmachten van o.a. Duitsland, Frankrijk, Spanje en Zwitserland hebben jarenlang met de Junkers gevlogen.

Meest gebouwd

Er zijn naar schatting zo'n 6000 Junkers Ju-52's gebouwd. Deze toestellen zijn in Duitsland, maar ook in Frankrijk en Spanje uit de fabrieken gerold. Daarmee is de Ju-52 het op een na meest gebouwde verkeersvliegtuig uit de periode tot en met de Tweede Wereldoorlog, op de beroemde Dakota na, en daarmee ook het meest gebouwde Europese verkeersvliegtuig uit de geschiedenis. Er zijn van deze Junkers Ju-52 slechts enkele vliegende exemplaren bewaard gebleven.

Afbeelding

`Tante Ju'

De Junkers die de rondvluchten zal verzorgen bij de Aviodrome is in 1936 voor de Lufthanse gebouwd en na veel omzwervingen in 1984 opnieuw door Lufthansa gekocht. Na een grondige reparatie werd deze `Tante Ju', zoals de Duitsers de Junkers Ju-52 noemen, in 1986 in gebruik genomen voor rondvluchten. De Tante Ju vliegt met een historische registratie D-AQUI en met de naam `Berlin-Tempelhof'.

Rondvluchten
De Junkers Ju-52 heeft zestien zitplaatsen waarbij er voor vijftien passagiers plaats is bij een raampje. Er zijn verschillende vluchten te boeken op 4 en 5 augustus met deze Tante Ju, zoals een vlucht van Keulen naar de Luchthaven Lelystad, rondvluchten van 30 minuten boven Flevoland en een vlucht van Luchthaven Lelystad naar Dusseldorf. Belangstellenden kunnen zich inschrijven via www.aviodrome.nl. Bij de prijs van deze vluchten zit de entree tot het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome inbegrepen. Naast de vluchten met Junkers biedt de Aviodrome vele andere rondvluchten voor belangstellenden aan. Er kunnen vluchten geboekt worden in de Russische Antonov An-2-tweedekker, de amfibische PBY-5A Catalina uit de Tweede Wereldoorlog, Fokker S.11 luchtmachtlesvliegtuigen uit de jaren vijftig en in het meest succesvolle passagiersvliegtuig van Nederlandse makelij uit de geschiedenis: de Fokker F.27 Friendship van een halve eeuw geleden.

Meer informatie

Meer informatie over de rondvluchten met de Tante Ju en met de andere vliegtuigen en over het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome is te vinden op www.aviodrome.nl of is te verkrijgen via telefoonnummer 0900-AVIODROME / 0900 - 284 63 76, (25 ct. p. min.) of per e-mail via info@aviodrome.nl. Het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome aan de Pelikaanweg 50 op de Luchthaven Lelystad is iedere dag geopend van 10:00-17:00 uur (in juli en augustus tot 18.00 uur), met uitzondering van de maandagen buiten de schoolvakanties.

http://www.aviodrome.nl/
2006-06-30