VVD


31-7-2006

Naar een collectief en doeltreffend immigratiebeleid

Op 19 juli jl. heeft Eurocommissaris Franco Frattini zijn voorstellen ter bestrijding van illegale immigratie gepresenteerd.

"Immigratiebeleid is een gevoelig beleidsterrein dat alleen op voorzichtige wijze op EU-niveau besproken kan worden," aldus Jeanine Hennis-Plasschaert, woordvoerder van de Europese ALDE-fractie in immigratie- en asielkwesties.

"Elk nieuw beleidsinitiatief moet een gecoördineerde en consistente benadering combineren met het op menselijke wijze verhinderen en tegengaan van de stroom van illegale migranten naar de EU.

Betere samenwerking tussen nationale grenswachten in geval van vereiste interventies, een gemeenschappelijke benadering in geval van terugkerende illegale migranten en het keihard afstraffen van mensensmokkelaars zijn positieve stappen in de juiste richting."

"Maar geen enkele uitvoerige benadering van immigratie kan en moet de 'push'-factoren negeren die mensen in de eerste plaats ertoe doen bewegen hun landen te verlaten. Duidelijke plannen voor ontwikkeling en investering in de landen van herkomst en doorreis, evenals echte mogelijkheden voor legale migratie naar de Europese Unie (Europese Green Card) moeten worden onderzocht en ontwikkeld. Deze elementen, die pas laatst tijdens de internationale conferentie in Rabat (10-11 juli jl.) zijn besproken, verdienen op zijn minst net zo veel aandacht als de bestrijding van illegale migratie zelf. Deze strijd kan slechts gewonnen worden als gebruik wordt gemaakt van een evenwichtige benadering. De Commissie meent het juiste evenwicht gevonden te hebben. Of het Parlement dezelfde mening is toegedaan, moet blijken na zorgvuldige bestudering van de voorstellen."