Openbaar Ministerie

Verdachte uit Nieuw-Buinen langer in voorlopige hechtenis

Assen, 4 augustus 2006

De raadkamer van de rechtbank in Assen heeft de gevangenhouding bevolen van een 29-jarige man uit Nieuw-Buinen op verdenking van moord van een 26-jarige vrouw uit Gasselternijveen. De uitspraak betekent dat de man nog dertig dagen langer in voorlopige hechtenis blijft.

De man is op maandag 24 juli aangehouden naar aanleiding van de vondst op zondag 23 juli van het lichaam van de 26-jarige vrouw in een bos achter de kerk aan de Kerklaan in Nieuw Buinen. Die vondst leidde ertoe dat een dertig rechercheurs sterk Team Grootschalig Optreden (TGO) is geformeerd. De rechercheurs zijn afkomstig van de drie noordelijke politiekorpsen. Het onderzoek door het team richtte zich op technische sporen, verhoor van mogelijke getuigen en ook werd een buurtonderzoek ingesteld.

Sectie
Op het lichaam van de vrouw is sectie verricht. Uit het voorlopige sectierapport van de patholoog anatoom van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) blijkt dat de vrouw een hoeveelheid medicijnen in haar mond en maag had. Volgens het NFI kunnen de aangetroffen medicijnen mogelijk wijzen op vergiftiging, welke het overlijden van de vrouw kan verklaren. Naar de herkomst van de medicijnen is vervolgens een onderzoek ingesteld. In dit onderzoek is op 31 juli een man uit Nieuw-Buinen aangehouden, die twee dagen later weer is heengezonden. De man ontkent dat hij de pillen heeft verstrekt. Er is niets gebleken van enige betrokkenheid van deze man bij de dood van de Gasselternijveense.

Geruchten
In sommige media, met name op internet, ging het gerucht dat het slachtoffer met benzine zou zijn overgoten en deels verbrand was. Het OM kan deze berichten op basis van het onderzoek enkel ontkrachten. Het is juist dat het lichaam van de vrouw verkleurd was, maar dat is enkel te wijten aan het feit dat haar lichaam enige dagen buiten heeft gelegen in zeer warme en zonnige weersomstandigheden.

Onderzoek
Het onderzoek wordt nu voortgezet door een kleiner onderzoeksteam. De vragen waar dit team zich op richt betreffen in elk geval de exacte rol van de man uit Nieuw-Buinen bij het overlijden van de vrouw en de herkomst van de medicijnen.