Gemeente Mook & Middelaar


Spacer

ONDERTEKENING SAMENWERKINGSOVEREENKOMST

WOONMAATSCHAPPIJ MAASLAND ONTWIKKELT CENTRUM VAN MOOK

De gemeenteraad heeft in zijn vergadering van 29 juni 2006 ingestemd met een samen-werkingsovereenkomst tussen gemeente en Woonmaatschappij Maasland te Ravenstein voor de herontwikkeling van het centrum van Mook. Ondertekening van deze overeenkomst vindt plaats op dinsdag, 11 juli 2006 om 16.00 uur in het gemeentehuis van Mook.

De leefbaarheid van de kern Mook staat onder druk. Knelpunten vormen onder meer het ontbreken van voldoende mogelijkheden voor woningbouw, het sterk verouderde gemeenschapshuis, de gebrekkige huisvesting van de bibliotheek, de afwezigheid van voorzieningen in de eerstelijns-gezondheidszorg en het gebrek aan uitstraling van de openbare ruimte in het dorpshart.

Om de leefbaarheid een impuls te geven is de afgelopen tijd onderzocht of de bouw van een nieuw cultureel centrum annex sporthal samen met een welzijns- en zorgsteunpunt in combinatie met de bouw van een groot aantal appartementen in het centrum van Mook ruimtelijk en financieel haalbaar is.

Dit haalbaarheidsonderzoek is uitgevoerd samen met Woonmaatschappij Maasland, een grote woningcorporatie uit Ravenstein, die veel huurwoningen in bezit heeft en veel ervaring heeft met herontwikkelingsprojecten in kleinere kernen.

In het voorjaar heeft de gemeenteraad kennis genomen van de conclusies van het haalbaarheids-onderzoek, vastgesteld dat een herontwikkeling volgens de voorgelegde stedenbouwkundige visie mogelijk is en een aantal uitgangspunten geformuleerd voor de verdere aanpak.

Deze uitgangspunten zijn nu verder uitgewerkt in de samenwerkingsovereenkomst.

Op het kruispunt van Groesbeekseweg en Kon. Julianastraat/Gelrestraat worden een accommodatie voor de functies sport, horeca, gemeenschapshuis en aanverwant gebruik, een zorg- en welzijnssteunpunt en plm. 85 woningen/appartementen - waaronder tenminste 24 zorgappartementen - in verschillende financieringscategorieën en prijsklassen, zowel in huur als in koop, gebouwd. Met woningcorporatie De Vuurkuul zal overleg worden gevoerd over de realisering van een deelproject op de hoek Gelrestraat/Groesbeekseweg. Het zorg- en welzijnssteunpunt wordt in eigendom en exploitatie genomen door Woonmaatschappij Maasland.

Ook de openbare ruimte wordt aangepakt: een nieuw dorpsplein en herinrichting van het Raadhuisplein en het eerste stuk van de Groesbeekseweg maken onderdeel uit van de plannen. Een nieuw element vormt de bouw van een ondergrondse parkeergarage met meer dan 60 parkeerplaatsen voor de bewoners van het nieuwe centrum.

Ontwikkeling en realisatie van het nieuwe centrum van Mook vinden plaats door en voor rekening van Woonmaatschappij Maasland, terwijl de gemeente zich zal inspannen voor een succesvolle afronding van de voor herontwikkeling benodigde planologische procedures.

Woonmaatschappij Maasland draagt zorg voor de nog noodzakelijke grondverwerving. Uitwisseling van eigendommen tussen Woonmaatschappij Maasland en gemeente geschiedt met gesloten beurzen. Met Stichting Gemeenschapshuis Mook wordt overleg gevoerd over de inbreng van haar gronden in ruil voor de realisering van een nieuwe multifunctionele accommodatie op grond, die eigendom van de gemeente blijft.

Op deze wijze kan het plan ook financieel sluitend gemaakt worden zonder extra bijdragen uit de gemeentebegroting.

Het gemeentebestuur is erg tevreden over de afspraken, die met Woonmaatschappij Maasland gemaakt zijn en heeft alle vertrouwen in een voorspoedige uitvoering van de plannen, waarmee een flinke bijdrage wordt geleverd aan de leefbaarheid van Mook.

Berichttype Persberichten